Rybne kotleciki
|||

Kotleciki rybne

Kotleciki są jedną z form w jakiej można połączyć mięso ryb z ziemniakami. Do przygotowania kotlecików sięgnąć można zarówno po świeżą jak i mrożoną rybę. Na pewno nie raz zdarzyło Wam się kupić mrożone ryby, które po rozmrożeniu totalnie nie nadawały się do smażenia. Takie ryby bez dwóch zdań sprawdzą się w kotlecikach.

Do przygotowania kotlecików rybnych poza rybą wykorzystałam również krewetki. W sumie było ich nawet więcej niż samej ryby. Krewetki oraz rybę połączyłam z ugotowanymi ziemniakami, papryczką chili i kolendrą. Tak przygotowane kotleciki są idealne nie tylko jako danie obiadowe ale również jako przekąska podana na imprezach.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Kotleciki z krewetek i ryby
Kotleciki z rybą

Składniki na kotleciki rybne.

  • 100 g świeżej lub mrożonej ryby (np. dorsz)
  • 250 g świeżych lub mrożonych krewetek
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 ml mleka
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • 1/2 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka drobno krojonej papryczki chili
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej słonecznikowy do smażenia

Jak zrobić kotleciki rybne.

Do garnka włożyć rybę, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu przez 7-8 minut. Ugotowaną wystudzić, wyjąć z mleka i bardzo drobno posiekać lub zmiksować.

Krewetki (jeśli używamy mrożonych) rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody po czym drobno posiekać lub zmiksować.

W misce wymieszać rybę, krewetki, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, krojone chili, krojoną kolendrę, sól oraz pieprz. Za pomocą łyżki nabierać masę rybną, z której formować kulki o średnicy 4-ech centymetrów. Każdą kulkę obtaczać w bułce tartej po czym lekko spłaszczyć na dłoni.

Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący wkładać kotleciki rybne. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotleciki wykładać na papierowy ręcznik.

Kotleciki rybne smażone
Kotleciki z rybą

Warto wiedzieć robiąc kotleciki rybne.

Z podanych proporcji wyszło mi 14 kotlecików.

Po uformowaniu masy rybnej w kulki możecie kulki włożyć do lodówki na 15-20 minut. Całość nieco zgęstnieje i będzie łatwiejsza do usmażenia.

Oleju na patelni powinno być na tyle, aby po włożeniu kotlecików ich nie zakrył, a jedynie sięgał do połowy każdego.

Kotleciki podać można z sałatą, salsą z mango, ryżem, sosem chili.

Szukasz przepisów na dania z ryb? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rybę z piekarnika.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *