Chrupiące placki ziemniaczane z szynką to proste danie, które przygotujesz w 20 minut. Jego głównym składnikiem są ziemniaki, które połączyłam z szynką drobiową i szczypiorkiem. Ciasto na placki doprawiłam solą oraz pieprzem i dodałam do niego jajka, a także odrobinę mąki. Te placki smakują pysznie podane na obiad z dodatkiem kwaśnej śmietany, jogurtu bądź twarożku. Zachęcam was do wypróbowania tych nieco innych placków, a poniżej zostawiam wam przepis na placki ziemniaczane z szynką i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na placki ziemniaczane z szynką.
- 20 dkg szynki z kurczaka w kawałku
- 50 dkg ziemniaków
- 2 łyżki szczypiorku
- 2 jajka “L”
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane z szynką.
Ziemniaki oraz szynkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski i dodać drobno-krojony szczypiorek, jajka, sól, pieprz oraz mąkę. Wymieszać. Na patelnię wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący łyżką wykładać ciasto na placki. Placki ziemniaczane smażyć na średniej wielkości ogniu, na średnim palniku, na złoty kolor z obu stron – w zależności od wielkości placków powinno to zająć pomiędzy 8-10 minut. Usmażone placki wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem. Podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak na przykład twarożek czy kwaśna śmietana.

Warto wiedzieć robiąc placki ziemniaczane z szynką.
W tych plackach najlepiej sprawdzą się mączyste ziemniaki, takie które mają w sobie sporą ilość skrobi ziemniaczanej. Wybrać można z wielu odmian, dobre będą chociażby odmiany takie jak bryza czy cekin.
Waga ziemniaków podana przeze mnie w liście składników, to waga obranych ze skórki ziemniaków.
Jako, iż ziemniaki trzemy na dużych oczkach tarki, placki mogą smażyć się nieco dłużej, aniżeli gdybyśmy starli ziemniaki na małych oczkach. Ja smażę placki na średniej wielkości ogniu, raczej z tendencją do mniejszego, aniżeli większego. Należy uważać, aby placki nie smażyły się zbyt szybko i ostro, gdyż wtedy się spalą na zewnątrz, a pozostaną surowe w środku. Placki ziemniaczane będą najlepsze z nieco już starszych ziemniaków, gdyż te nie zawierają w sobie tyle soku co młode sztuki.
Oleju na patelni powinno być na tyle, aby placki swobodnie się na nim smażyły, lecz nie powinny w nim pływać. Placki smażyć można na oleju słonecznikowym, rzepakowym bądź na smalcu.
Lubisz placki ziemniaczane? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Placki ziemniaczane z twarożkiem.


Chętnie spróbuję dla odmiany i ciekawości smaku.
Dziękuję za pomysł 🙂
Nigdy takich nie spotkałam. Będę musiała spróbować