Chrupiące plastry cukinii w panko i pecorino, to danie które nigdy nie zawodzi swoim smakiem. Smażoną na oleju, panierowaną w panko i pecorino cukinię podaję z dodatkiem szybkiego sosu pomidorowego. Całość smakuje obłędnie. Panko, czyli japońska bułka tarta, którą robi się z gotowanego na parze pieczywa bez skórki. Kolejno, pieczywo rozdrabniane jest na płatki i suszone. Jest to zdecydowana różnica pomiędzy bułką tartą, gdyż tą robi się z suchego pieczywa, które jest drobno mielone bądź tarte. Dzięki dużym płatkom panko jest chrupiące, stąd też świetnie sprawdza się w panierkach.
Panierka z panko i pecorino jest idealnym uzupełnieniem łagodnego smaku cukinii. Pecorino to włoski ser wytwarzany z mleka owczego, który w smaku jest lekko pikantny. Ma on jaśniejszy kolor i bardziej kremową konsystencję, aniżeli parmesan, głównie dlatego, iż parmezan dojrzewa nieco dłużej. Dodatek sera do panierki sprawia, iż cukinia nabiera wyraźnego, intensywnego i serowego smaku oraz aromatu. To proste danie z cukinii podaję z sosem pomidorowym, który robię z pomidorów w puszce, bazylii oraz przepraw. Pomidory w puszce kupuję już pokrojone, dzięki czemu nie muszę spędzać dodatkowego czasu na ich krojenie bądź rozdrabnianie. Tak przygotowana cukinia jest świetna jako przekąska, danie obiadowe bądź lunchowe. Serwować można ją samą lub jako dodatek do innych dań. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na cukinię w panko i pecorino i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na cukinię w panko i pecorino.
- 30 dkg cukinii
- 8 dkg sera pecorino
- 6 dkg panko
- 2 małe jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu
- olej do smażenia
Sos pomidorowy:
- 40 dkg pomidorów z puszki
- 1/4 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- duży pęczek bazylii

Jak zrobić cukinię w panko i pecorino.
Cukinię pokroić na plastry o grubości 0,5 centymetra każdy. Kolejno każdy plasterek oprószyć solą, pieprzem oraz mąką pszenną. W miseczce wymieszać tarty na średniej wielkości oczkach tarki ser pecorino oraz panko. Na mały talerzyk wybić jajka i roztrzepać je widelcem. Oprószone w mące plastry cukinii moczyć w jajku, a następnie w mieszance panko i pecorino.
Na patelnię wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący układać panierowane plastry cukinii. Cukinię smażyć na złoty kolor, na średniej wielości ogniu przez około 5 minut. Usmażoną cukinię wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.
Do garnka wlać pokrojone w kostkę pomidory z puszki, dodać sól, pieprz oraz drobno-krojone listki bazylii. Zagotować i trzymać na małym ogniu przez 5 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i wystudzić.
Usmażone plastry cukinii podawać z dodatkiem sosu pomidorowego.

Warto wiedzieć robiąc cukinię w panko i pecorino.
Cukinii nie obieram ze skórki, jedynie dokładnie ją myję i osuszam papierowym ręcznikiem. Plastry z większych cukinii kroję na pół. W daniu tym najlepiej sprawdzą się młode cukinie, gdyż takowe nie zawierają dużych pestek.
Po zanurzeniu cukinii w jajku obtaczam ją w panko i pecorino. Zawsze lekko dociskam panierkę palcami, aby jak najdokładniej pokryła ona cukinię.
Oleju na patelni powinno być na tyle dużo, aby cukinia swobodnie się na nim smażyła, lecz nie musi w nim pływać.
Z podanych ilości składników wychodzi około 12 plastrów cukinii. Wszystko oczywiście zależy od wielkości cukinii, gdyż mniejsze cukinie dadzą więcej plastrów, które jednak będą mniejszego rozmiaru.
W sezonie na pomidory można te z puszki śmiało zastąpić pomidorami świeżymi. Świeże pomidory trzeba będzie jednak gotować nieco dłużej, aniżeli 5 minut.
Lubisz smażoną cukinię? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Krążki z cukinii z sosem serowym.


Dodaj komentarz