Palmiers to wywodzące się z Francji ciasteczka robione z ciasta francuskiego. Po rozwałkowaniu ciasto francuskie pokrywa się posypką z cukru, chociaż można do niego dodać także cynamon bądź suszone owoce. Po posypaniu ciasto francuskie zwija się z dwóch końców ku środku, w którym to środku końce te łączą się ze sobą formując ciastka w kształcie ucha. Uformowane ciastka układa się na blaszce do pieczenia i piecze na złoty kolor. Po upieczeniu ciasteczka są chrupiące, a cukier użyty do posypki lekko skarmelizowany, przez co ciastka smakują fenomenalnie. Ciastka można piec dłużej w mniejszej temperaturze, bądź krócej w większej. Ciasto francuskie piecze się lepiej w większej temperaturze, dlatego też ja piekę palmiers w 220 stopniach Celsjusza. Palmiers to szybkie ciastka, które przygotujesz w nieco ponad 20 minut. Są idealne na deser, do kawy lub po prostu do schrupania. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na palmiers i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na palmiers.
- 30 dkg ciasta francuskiego
- 6 dkg cukru kryształu
- 1 łyżeczka cynamonu

Jak zrobić palmiers.
W miseczce wymieszać cukier kryształ wraz z cynamonem. Zimne ciasto francuskie rozłożyć na blacie kuchennym, z obu stron dokładnie posypać go mieszanką cukru i cynamonu. Delikatnie przejechać ciasto wałkiem po to, aby posypka jak najlepiej przykleiła się do ciasta, po czym zwinąć ciasto wzdłuż dwóch jego dłuższych boków ku środkowi. Ciasto można zwijać bądź zakładać na pasy o szerokości dwóch centymetrów, jak wygodniej. Kolejno, zwinięte ciasto pokroić na kawałki o szerokości 1-1,5 centymetra każdy. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. Piec przez 9 minut, po czym ostrożnie wyjąć blaszkę z ciastkami z piekarnika i przewrócić ciastka na drugą stronę. Blaszkę ponownie wstawić do piekarnika i kontynuować pieczenie przez kolejne 3-4 minuty.

Warto wiedzieć robiąc palmiers.
Po wyjęciu ciasta francuskiego z lodówki najpierw posypuję jego jedną stronę posypką, delikatnie wałkuję, a następnie posypuję drugą stronę i ponownie lekko wałkuję.
Cukier kryształ zastąpić można brązowym cukrem.
Z podanych ilości składników wychodzi około 30 sztuk ciastek zakładając, iż formujemy ciasteczka o szerokości jednego centymetra.
Piekące się w piekarniku ciastka należy obserwować. Jeśli zaczynają się lekko przypiekać wcześniej, aniżeli po 9-u minutach to należy je wcześniej przewrócić na drugą stronę.
Lubisz wypieki z ciasta francuskiego? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciastka francuskie z kremem migdałowym.


Pyszna słodka przekąska. Nigdy nie jadłam palmiers