Torcik lodowy z truskawkami i kremem ciasteczkowym Lotus to pyszny deser na zimno, idealny na upalne dni. Jest to torcik bez pieczenia, którego spód tworzą zmiksowane herbatniki Lotus połączone z roztopionym masłem. Te ciasteczka o karmelizowanym smaku stanowią aromatyczną i chrupiącą bazę tego letniego deseru.
Górna warstwa torciku to delikatny krem truskawkowy z mascarpone, śmietanką kremówką i kremem ciasteczkowym Lotus. Całość tworzy smaczny deser bez pieczenia, który świetnie sprawdza się jako słodka przekąska na deser lub alternatywa dla lodów.
Ten łatwy przepis na torcik truskawkowy bez pieczenia nie wymaga wielu składników, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Należy jednak pamiętać, że po przygotowaniu torcik musi trafić do zamrażarki na kilka godzin, aby mógł uzyskać idealną konsystencję.
Deser z herbatnikami Lotus i truskawkami zaskoczy Twoich gości i będzie smakować zarówno dzieciom, jak i dorosłym. To prawdziwy hit wśród deserów na zimno.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na torcik lodowy z truskawkami i kremem ciasteczkowym.
Spód:
- 150 g herbatników Lotus
- 50 g płynnego masła
Krem ciasteczkowy z truskawkami:
- 150 g kremu ciasteczkowego Lotus Biscoff
- 200 ml śmietanki kremówki (30%)
- 250 g serka mascarpone
- 40 g cukru pudru
- 150 g truskawek
Dodatkowo:
- 3 duże truskawki do wyłożenia tortownicy

Jak zrobić torcik lodowy z truskawkami i kremem ciasteczkowym.
Spód metalowej tortownicy wyłożyć folią spożywczą, a jej boki zabezpieczyć folią rantową – to ułatwi późniejsze wyjmowanie deseru. Do naczynia malaksera włożyć herbatniki Lotus, wlać roztopione masło i dokładnie zmiksować. Powinniśmy uzyskać konsystencję przypominającą mokrą bułkę tartą. Tortownicę wyłożyć zmiksowanymi z masłem herbatnikami, równomiernie rozprowadzić i docisnąć szklanką, aby spód był zwarty i stabilny.
Umyte i osuszone świeże truskawki bez szypułek pokroić na cienkie plasterki. Plastry truskawek ułożyć jeden obok drugiego wzdłuż brzegów tortownicy, tworząc dekoracyjny i efektowny rant z owoców. Pozostałe truskawki pokroić w małą kostkę.
Do miski wlać zimną śmietankę kremówkę 30% i ubijać przez około 30 sekund. Następnie dodać cukier puder i kontynuować ubijanie przez kolejną minutę, aż masa stanie się puszysta. Kolejno dodać krem ciasteczkowy Lotus oraz serek mascarpone. Składniki szybko połączyć i ubijać przez około minutę, aż powstanie gładki krem.
Do gotowego kremu dodać świeże truskawki pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać szpatułką bądź łyżką. Tak przygotowaną masę kremową wyłożyć na warstwę herbatników Lotus znajdującą się w tortownicy, a następnie wyrównać powierzchnię.
Torcik na zimno z kremem i truskawkami umieścić w zamrażalniku na minimum 5–6 godzin, aby krem odpowiednio stężał i uzyskał idealną konsystencję. Deser wyjąć z zamrażalnika tuż przed podaniem – najlepiej smakuje lekko zmrożony, od razu po wyjęciu.

Warto wiedzieć robiąc torcik lodowy z truskawkami i kremem ciasteczkowym.
Ten torcik na zimno z kremem ciasteczkowym Lotus przygotowuję w metalowej tortownicy o średnicy 17 cm. Do masy wybieram krem ciasteczkowy typu crunchy, czyli z dodatkiem chrupiących kawałków ciastek, które dodają wyjątkowej tekstury i smaku.
Brak malaksera w kuchni nie powinien być przeszkodą – herbatniki Lotus można łatwo pokruszyć, umieszczając je w grubym woreczku foliowym i rozgniatając za pomocą tłuczka.
Gotowy torcik należy przechowywać w zamrażalniku, dzięki czemu można sięgać po niego wtedy, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przed podaniem warto wyjąć go z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem, aby lekko odtajał i dał się łatwo pokroić.
Aby deser nie chłonął zapachów z zamrażarki, warto owinąć go folią spożywczą.
Lubisz ciasta z truskawkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami.


Wygląda pięknie. Na pewno jest pyszny.