Kotleciki są jedną z form w jakiej można połączyć mięso ryb z ziemniakami. Do przygotowania kotlecików sięgnąć można zarówno po świeżą jak i mrożoną rybę. Na pewno nie raz zdarzyło Wam się kupić mrożone ryby, które po rozmrożeniu totalnie nie nadawały się do smażenia. Takie ryby bez dwóch zdań sprawdzą się w kotlecikach.
Do przygotowania kotlecików rybnych poza rybą wykorzystałam również krewetki. W sumie było ich nawet więcej niż samej ryby. Krewetki oraz rybę połączyłam z ugotowanymi ziemniakami, papryczką chili i kolendrą. Tak przygotowane kotleciki są idealne nie tylko jako danie obiadowe ale również jako przekąska podana na imprezach.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kotleciki rybne.
- 10 dkg świeżej lub mrożonej ryby (np. dorsz)
- 25 dkg świeżych lub mrożonych krewetek
- 40 dkg ugotowanych ziemniaków
- 100 ml mleka
- mały pęczek świeżej kolendry
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka drobno krojonej papryczki chili
- bułka tarta do obtoczenia
- olej słonecznikowy do smażenia
Jak zrobić kotleciki rybne.
Do garnka włożyć rybę, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu przez 7-8 minut. Ugotowaną wystudzić, wyjąć z mleka i bardzo drobno posiekać lub zmiksować.
Krewetki (jeśli używamy mrożonych) rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody po czym drobno posiekać lub zmiksować.
W misce wymieszać rybę, krewetki, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, krojone chili, krojoną kolendrę, sól oraz pieprz. Za pomocą łyżki nabierać masę rybną, z której formować kulki o średnicy 4-ech centymetrów. Każdą kulkę obtaczać w bułce tartej po czym lekko spłaszczyć na dłoni.
Na patelni rozgrzać olej. Kiedy gorący wkładać kotleciki rybne. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Usmażone kotleciki wykładać na papierowy ręcznik.

Warto wiedzieć robiąc kotleciki rybne.
Z podanych proporcji wyszło mi 14 kotlecików.
Po uformowaniu masy rybnej w kulki możecie kulki włożyć do lodówki na 15-20 minut. Całość nieco zgęstnieje i będzie łatwiejsza do usmażenia.
Oleju na patelni powinno być na tyle, aby po włożeniu kotlecików ich nie zakrył, a jedynie sięgał do połowy każdego.
Kotleciki podać można z sałatą, salsą z mango, ryżem, sosem chili.
Szukasz przepisów na dania z ryb? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rybę z piekarnika.
Dodaj komentarz