Domowa gorąca czekolada to pyszny napój mleczny, który idealnie sprawdzi się podany w chłodne, jesienne wieczory. Ta czekolada jest niezwykle prosta do zrobienia, pełna aromatu i przepyszna. Do przygotowania gorącej czekolady używam mleka, ciemnego kakao w proszku, gorzkiej czekolady, cukru oraz odrobiny ekstraktu z wanilii. Gotową czekoladę podaję z keksem bitej śmietany i posypaną tartą czekoladą. Smak gorącej czekolady można urozmaicić dodając do niej przyprawy takie jak cynamon, gałka muszkatołowa czy imbir. Popularnym dodatkiem, z którym zwłaszcza Amerykanie podają gorącą czekoladę, jest mini pianka cukrowa. Polecam Wam poniższy przepis na gorącą czekoladę i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gorącą czekoladę.
- 500 ml mleka
- 2 dkg ciemnego kakao
- 2-3 kropelki ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżki cukru kryształu
- 12 dkg gorzkiej czekolady
Do podania:
- bita śmietana
- tarta czekolada
- rurki czekoladowe
Jak zrobić gorącą czekoladę.
Do garnka wlać mleko, dodać cukier kryształ, przesiane przez sitko kakao oraz wanilię. Mieszając od czasu do czasu, najlepiej rózgą kuchenną, doprowadzić do zagotowania lecz nie gotować. Garnek zdjąć z ognia, po czym do płynu mlecznego z kakao dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę i mieszać chwilę, do momentu w którym czekolada się rozpuści. Gorącą czekoladę wlać do kubków, udekorować bitą śmietaną i tartą czekoladą. Podawać od razu po przygotowaniu.

Warto wiedzieć robiąc gorącą czekoladę.
Tę gorącą czekoladę robię z dodatkiem gorzkiej czekolady, która według mnie nadaje temu napojowi wyjątkowego smaku. Dzięki dodatkowi czekolady konsystencja gorącej czekolady jest gęstsza. Gorzką czekoladę zastąpić można czekoladą mleczną, jednak smak napoju będzie wtedy mniej intensywny, delikatniejszy.
Osobiście nie przepadam za zbyt słodką czekoladą, dlatego też do mojej czekolady nie dodaję zbyt dużo cukru. Jeśli lubicie nieco słodszą gorącą czekoladę, dodajcie nieco więcej cukru. Cukier kryształ zastąpić można cukrem brązowym lub erytrolem.
Lubisz słodkości z czekoladą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Andrut z czekoladą.


Dodaj komentarz