Ciasto francuskie to rodzaj ciasta przygotowanego z mąki i dużej ilości masła. Cechą charakterystyczną tego ciasta jest jego struktura, złożona z kilku warstw. Ciasto idealnie sprawdza się zarówno w słodkich jak i wytrawnych wypiekach.
Przyznam, iż przez długi okres czasu używałam tylko i wyłącznie kupnego ciasta francuskiego. Nie było to bynajmniej spowodowane stopniem trudności związanym ze zrobieniem ciasta francuskiego w domu, wręcz przeciwnie jest ono bardzo łatwe do przygotowania. Głównym powodem, dla którego decydowałam się na wybór ciasta sklepowego był czas. Niestety, wykonanie ciasta francuskiego w domu jest dość czasochłonne.
Odmieniło mi się jakiś czas temu i powiem Wam dlaczego. Mam nietolerancję na laktozę i za każdym razem kiedy jadłam wypieki zrobione na kupnym cieście musiałam brać tabletkę z laktazą. Doszłam zatem do wniosku, iż wolę poświęcić odrobinę czasu i zrobić większą ilość ciasta, zamrozić ją i mieć ją w wersji bez laktozy. Stąd też od jakiegoś już czasu robię domowe ciasto francuskie. Udanych wypieków 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto francuskie.
- 30 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta
- 30 dkg zimnego masła bez soli (u mnie bez laktozy)
- 1/2 łyżeczka soli
- 130 gr zimnej wody
Jak zrobić domowe ciasto francuskie.
Do miski włożyć przesianą przez sitko mąkę, sól i połowę zimnego masła pokrojonego w kostkę. Wyrabiać do momentu, w którym składniki zaczynają schodzić się w całość. Ja ciasto przygotowałam za pomocą robota kuchennego. Kiedy składniki są już w miarę jednolite, w małych ilościach dodać zimną wodę, cały czas wyrabiając. Gotowe ciasto ułożyć na stolnicy lekko podsypanej mąką i rozwałkować na grubość około 1,5 centymetra. Ciasto pokryć startą na tarce o dużych oczkach pozostałą częścią masła, pozostawiając około 3-y centymetry marginesu puste. Kolejno, złapać ciasto za przeciwlegle rogi i założyć je ku środkowi tak aby powstał kształt koperty. Ostrożnie rozwałkować na grubość około 2-ch centymetrów po czym złożyć na trzy. Ciasto włożyć do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ponownie ciasto rozwałkować na grubość 2-ch centymetrów, złożyć na trzy i włożyć do lodówki na 30 minut. Powtórzyć tę czynność łącznie cztery razy. Ciasto przetrzymywać do kilku dni w lodówce lub zamrozić.

Warto wiedzieć robiąc ciasto francuskie.
Wałkowałam ciasto w sumie cztery razy. Nie polecałabym wałkować ciasta więcej niż pięć razy dlatego, iż masło połączy się zupełnie z mąką a tego nie chcemy. Ważne aby za każdym razem rozwałkowane i złożone na trzy ciasto chłodzić przez co najmniej 30 minut w lodówce.
Z ciasta przygotowywać można słodkie jak i słone wypieki. Należy je piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Szukasz przepisów na dania z ciasta francuskiego? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tartę szparagową.
Dodaj komentarz