Ten przepis jest na najlepsze bułki do burgerów. Bułki są łatwe do przygotowania, niezwykle miękkie i smaczne. Podstawą bułek jest mąka pszenna połączona z drożdżami, wodą oraz masłem. Do ciasta nie dodawałam jajek, gdyż według mnie są one w nim zbędne.
Domowe bułki do burgerów zdecydowanie różnią się smakiem od tych sklepowych. Te kupione w sklepie są zazwyczaj bardzo słodkie a ich konsystencja jest niemalże “papierowa”. Jeśli zatem macie chwilę wolnego czasu to polecam Wam robienie własnych bułek do burgerów. Te bułki można również mrozić. Wystarczy włożyć je do woreczka lub plastikowego pojemnika i trzymać w zamrażalniku. Po rozmrożeniu nie różnią się niczym od bułek świeżo robionych.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułki do burgerów.
- 40 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta
- 21 dkg letniej wody
- 1,5 dkg świeżych drożdży
- 1,5 łyżki cukru kryształu
- 5 dkg miękkiego masła
- 1 i 1/4 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 1 łyżka płynnego masła
- sezam
- 1 łyżka wody
Jak zrobić bułki do burgerów.
Do kubka włożyć drożdże, cukier, 9 dkg wody oraz 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać sól, miękkie masło, wyrośnięte drożdże i pozostałą letnią wodę. Wyrabiać składniki przez 8 minut. Powinno powstać miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto zostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką. Ciasto odrobinę sklepać dłonią, aby wybić z niego nieco powietrza (nie wyrabiać), po czym z ciasta uformować 8 kulek. Kulki ciasta lekko spłaszczać na dłoni a następnie układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. W kubeczku połączyć jajko z wodą, posmarować każdą bułkę. Po wierzchu bułki posypać sezamem po czym odstawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni Celsjusza, kiedy gorący wkładać wyrośnięte bułki. Bułki piec przez 22 do 25-u minut. Bułki po wyjęciu z piekarnika od razu posmarować roztopionym masłem. Wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc bułki do burgerów.
Każda kulka ciasta po spłaszczeniu na dłoni miała średnicę 6-u centymetrów.
Jeśli chcecie, aby bułki były nieco bardziej podpieczone, potrzymajcie je w piekarniku chwilę dłużej. Wszystko zależy też od tego jak piecze Wasz piekarnik. Jeśli widzicie, że po 20-u minutach bułki są rumiane, wyjmijcie je po 20-u minutach.
Nie musicie posypywać bułek sezamem. Możecie je zostawić bez posypki.
Szukasz przepisów na oryginalne bułki do burgerów? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bułki szpinakowe.
Dodaj komentarz