Nikogo nie zaskoczy rabarbar w drożdżówce czy w kompocie. Natomiast rabarbar połączony z mięsem spotkać możemy nieco rzadziej.

Szkoda, że rabarbar dostępny jest tylko przez krótki okres w ciągu roku. Swojego czasu myślałam o tym aby mrozić rabarbar jednak doszłam do wniosku, iż nie ma to sensu, gdyż po rozmrożeniu jego konsystencja nie jest zbyt fajna. Jeśli chcemy korzystać ze smaku rabarbaru przez okrągły rok to polecam zrobić dżem.
W sezonie rabarbar wykorzystujemy na świeżo. U mnie najczęściej ląduje w cieście, rzadziej w kompocie. Ostatnio znalazł soje miejsce także w daniu obiadowym. Sięgnęłam po mięso wieprzowe, które odpowiednio doprawiłam rabarbarem, czosnkiem, cebulą oraz innymi przyprawami. Całość zapiekłam w piekarniku. Podałam z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na pieczoną szynkę wieprzową.
- 3 średnie cebule czerwone
- 6 ząbków czosnku
- 7 gałązek świeżego rozmarynu
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 100 ml bulionu warzywnego
- 60 dkg rabarbaru
- 3 łyżki kremu z octu balsamicznego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 2 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczka pieprzu
Jak upiec mięso wieprzowe z rabarbarem.
Mięso oczyścić, pokroić na plastry o grubości 1,5 centymetra każdy.
Rabarbar umyć, pokroić na kawałki o długości około trzech centymetrów każdy. Pokrojony rabarbar włożyć do miski, dodać krem balsamiczny, cukier brązowy, pieprz, olej, roztopione masło, bulion, sól, cebule pokrojona na ćwiartki oraz obrane ząbki czosnku. Wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę włożyć rabarbar z przyprawami, cebulą i czosnkiem. Rozłożyć równomiernie. Następnie ułożyć gałązki rozmarynu i na całości położyć mięso, plasterek koło plasterka. Blachę przykryć papierem do pieczenia. Mięso wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Po 40-u minutach zdjąć papier, przewrócić każdy plasterek mięsa na drugą stronę, zwiększyć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i kontynuować pieczenia przez kolejne 40 do 50 minut. Mięso sprawdzać widelcem czy jest miękkie.
Upieczone mięso podawać z ziemniakami.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc mięso wieprzowe z rabarbarem.
Sięgnęłam po szynkę wieprzową. Szynkę zastąpić możecie także schabem czy karkówką.
O tym czy mięso jest miękkie czy nadal twarde powinien zdecydować widelec. Po prostu od czasu do czasu sprawdzajcie widelcem mięso w trakcie pieczenia.
Lubisz rabarbar? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tartę rabarbarową z bezą.
Dodaj komentarz