Mięso z kurczaka zrobione w nieodpowiedni sposób często bywa suche. Jak zatem przygotować mięso aby było soczyste i pełne smaku?
Najlepszym sposobem na uzyskanie soczystego mięsa jest uprzednie go zamarynowanie.
Składniki marynaty mogą być przeróżne. W zależności od tego jaki smak mięsa chcemy uzyskać takich przypraw powinniśmy użyć.
Mięso może być przepełnione smakiem ziół, może być pikantne albo delikatne w smaku dzięki użyciu np. jogurtu.
Marynata, w której zamarynowałam kurczaka powstała z połączenia jogurtu właśnie u mnie z sosem sojowym i masłem orzechowym.
Kurczak po usmażeniu był delikatny i bardzo soczysty.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę z kurczaka i pora.
- 70 dkg piersi z kurczaka
- 1 duży por (30 dkg)
- puszka kukurydzy (28 dkg)
- mały pęczek świeżego koperku
Sos:
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1/4 łyżeczka soli
- 1 ząbek czosnku
Marynata:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczka soli
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki masła orzechowego
Jak zrobić sałatkę z marynowanego kurczaka.
Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę, włożyć do miski. W kubeczku połączyć sól, sos sojowy, jogurt naturalny oraz masło orzechowe. Marynatą z kubeczka zalać pokrojone mięso kurczaka. Wymieszać i odstawić na jedną godzinę do lodówki.
Po godzinie mięso wyjąć z lodówki. Na ogień wstawić patelnię, rozgrzać. Kiedy patelnia jest gorąca włożyć mięso. Smażyć mięso na dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Mięso powinno delikatnie się przyrumienić wręcz nawet lekko przypalić. Po kilku minutach mięso zdjąć z ognia i wystudzić.
Pora pokroić w małe paseczki. Pokrojonego włożyć do miski.
W garnku zagotować wodę, kiedy wrząca zalać pora w misce. Przykryć pokrywką i parzyć przez minutę. Po minucie wylać całość na durszlak, odcedzić z wody i wystudzić. Kiedy por jest zimny można go osączyć z ewentualnego nadmiaru wody na papierowym ręczniku.
W małym kubku wymieszać jogurt naturalny z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz szczyptą soli.
Kukurydzę odlać z wody.
W szklanej misce układać na przemian warstwy pora, kurczaka i kukurydzy, które polewać sosem jogurtowym. Po wierzchu sałatkę posypać świeżym koperkiem.
Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc sałatkę z kurczaka z porem.

Mięso z kurczaka zastąpić można tym z indyka. Mięso z indyka może potrzebować jednak trochę więcej czasu na upieczenie.
Zamiast na patelni, kurczaka możecie wstawić do piekarnika nastawionego na opcję grill. Polecam Wam nieco przypalić mięso, gdyż nada ono intensywniejszego smaku sałatce.
Lubisz sałatki z kurczaka? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z kurczakiem.
Dodaj komentarz