Coraz rzadziej burgery kojarzone są tylko i wyłącznie z mięsem. Od kiedy coraz więcej osób stara się żyć zdrowo, a co za tym idzie unika mięsa w swoim jadłospisie, burgery wegetariańskie i wegańskie cieszą się dużym powodzeniem.
Burgery przygotowane bez dodatku mięsa często bywają smaczniejsze od tych, które powstały z mięsa właśnie.
Wszystko zależy od składników jakich użyjemy do zrobienia owych burgerów. Ogromną rolę odgrywają tutaj także sosy, gdyż to w nich właśnie najczęściej zawarty jest niemalże cały smak takiego wegańskiego czy wegetariańskiego burgera.
Bazę do burgerów zrobić można chociażby z mieszanki warzyw, sera tofu, fasoli czy ciecierzycy. Ciecierzyca jest bazą burgerów z poniższego przepisu właśnie.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na burgery z ciecierzycy.
Burger:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka świeżego oregano
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 55 dkg ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 3/4 łyżeczki soli
- pieprz
- szczypta suszonych płatków chili
- 100 ml zalewy z soczewicy
- 4 łyżki bezglutenowej mąki z płatków owsianych
- bułki do burgerów
Sos śliwkowy:
- 50 dkg śliwek
- 1 mała papryczka chili
- 5 łyżek brązowego cukru jasnego
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczka ostrej papryki mielonej
Dodatkowo: sałata rukola do podania.
Jak zrobić burgery z ciecierzycy z sosem śliwkowym.
Burgery: do blendera włożyć ziarna ciecierzycy, dodać zalewę, sok z cytryny, kminek, świeże listki oregano, sól, szczyptę pieprzu, szczyptę suszonych płatków chili oraz mąkę bezglutenową. Zmiksować całość na jednolitą masę. Dłonie posmarować olejem a następnie z gotowej masy formować kulki o średnicy 4-5 centymetrów. Każdą kulkę delikatnie spłaszczać na dłoni. Burgery ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 20 minut. Po 20-u minutach przewrócić burgery na drugą stronę i kontynuować pieczenie przez kolejne 20 minut.
Sos śliwkowy: śliwki umyć, wyjąć pestki i każdą śliwkę pokroić na małe kawałki. Włożyć do garnka. Do tego samego garnka włożyć drobno krojoną papryczkę chili, czerwone wino, cukier, sos Worcestershire, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, cynamon, sól, paprykę mieloną słodką oraz ostrą. Gotować na bardzo małym ogniu, mieszając o czasu do czasu, do momentu w którym śliwki zmiękną. Kiedy sos jest gotowy można go zmiksować ale nie ma takiej konieczności.
Bułki do burgerów przekroić wzdłuż. Na każdej z dolnych połówek położyć garść sałaty rukoli, burgera z ciecierzycy a na niego sos śliwkowy. Przykryć drugą połową bułki.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc burgery z sosem śliwkowym.

Jeśli nie lubicie przesadnie pikantnych dań, zrezygnujcie z dodawania papryczki chili do sosu śliwkowego.
Bułki można delikatnie podpiec zanim nałożymy na nie burgery.
Lubisz burgery? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Burgery z selera.
Dodaj komentarz