Młoda kapusta połączona z kapustą kiszoną oraz lekko pikantnymi kiełbaskami stworzyła rewelacyjny w smaku letni bigos.
Pikantne kiełbaski, o których mowa to kiełbaski debreczyńskie. Te kiełbaski do kupienia są nie tylko na Węgrzech, znaleźć je można też w sklepach w Polsce.
Kiełbaski debreczyńskie mają w sobie oczywiście paprykę, są lekko pikantne w smaku a swoją konsystencją i charakterem przypominają nieco kiełbasę zwyczajną.
Kiełbaski połączyłam z świeżą, młodą kapustą oraz z racji na fakt, iż jest to bigos użyłam także kapusty kiszonej.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bigos.
- 55 dkg kapusty kiszonej
- 500 ml wody
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna jałowca
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 35 dkg kiełbasek debreczyńskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka pikantnej papryki mielonej
- 1 duża biała cebula
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1,3 kg kapusty młodej
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1,5 łyżka soli
- 1 łyżka masła
- 250 ml pomidorów z puszki
Jak zrobić bigos z młodej kapusty.
Do dużego garnka włożyć niepłukaną, odsączoną z kwasu i poszatkowaną kapustę kiszoną. Wlać 500 ml wody i gotować na małym ogniu do momentu, w którym kapusta lekko zmięknie. U mnie zajęło to 1 godzinę i 10 minut.
Na patelnie włożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz olej. Smażyć na średnim ogniu przez kilka minut. Kiełbasa powinna się lekko wytopić i zrumienić. Kiedy kiełbasa jest podpieczona dodać masło oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć 3 do 4 minut.
Kiedy kapusta jest lekko miękka dodać poszatkowaną młodą kapustę, ziele angielskie, jałowiec, kminek mielony, paprykę mieloną ostrą oraz słodką a także podsmażoną kiełbasę. Całość posolić, dodać pieprz oraz pomidory z puszki. Dusić całość na małym ogniu przez co najmniej 2 godziny. Wszystkie składniki powinny być miękkie i dobrze z sobą połączone.
Bigos podawać z ziemniakami lub chlebem.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc bigos.
Wykorzystałam kiełbaski debreczyńskie. Jeśli nie uda Wam się takowych dostać w sklepie sięgnijcie po inne lekko pikantne kiełbaski.
Użyłam pomidorów w puszce krojonych w kostkę. Zastąpić można je także sosem pomidorowym.
Bigos należy dusić kilka godzin na małym ogniu. Im dłużej tym lepiej, gdyż składniki muszą być miękkie i dobrze ze sobą połączone.
Lubisz dania z młodej kapusty? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Młodą kapustę gotowaną.
Dodaj komentarz