Kisiel owocowy przygotować możecie sami w domu. Nie wiecie jak? Już Wam mówię.
W okresie kiedy dostępne są świeże owoce warto samemu robić w domu kisiel. Ten sklepowy może i jest zjadliwy ale jego smak w żaden sposób nie jest bliski temu, który zrobić możemy z naturalnych składników.
A co to jest kisiel, bo od tego chyba należałoby zacząć. Kisiel to rodzaj słodkiego deseru o płynnej konsystencji. Robiony jest z owoców. Najczęściej spotkać możemy kisiel robiony z truskawek czy malin. Kisiel jeść można o każdej porze dnia. Nie jest on zatem daniem typowo deserowym.
Zrobienie domowego kisielu nie jest trudne. Potrzebujemy owoce, wodę i mąkę ziemniaczaną. Ważne aby owoce, których używamy były świeże i dobrej jakości. I to tyle. Gotujemy całość, doprawiamy do smaku np. cukrem i mamy kisiel.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na domowy kisiel.
- 35 dkg truskawek
- 3 łyżki cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak zrobić domowy kisiel truskawkowy.
Truskawki opłukać, odciąć szypułki po czym pokroić na małe kawałki. Pokrojone truskawki włożyć do garnka, dodać cukier, 400 ml wody oraz sok z cytryny. Truskawki zagotować i od momentu zagotowania gotować 30 sekund.
W kubeczku rozpuścić mąkę ziemniaczaną z 100 ml wody. Zalać gotujące się truskawki. Doprowadzić ponownie do gotowania, mieszając aby mąka nie przywarła do dna garnka. Od ponownego zagotowania trzymać na ogniu przez 1 do 2 minut.
Kisiel podawać na ciepło.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc kisiel z truskawek.

Ważne aby truskawki, których użyjcie były słodkie. Ja ostatnio kupiłam truskawki, które zbierane były po deszczu i one akurat nie naddałyby się do kisielu, gdyż nie miały w sobie żadnej słodyczy.
Cukier zastąpić możecie miodem czy syropem klonowym.
Lubisz truskawki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto truskawkowe z bezą.
Dodaj komentarz