Podczas mojej ostatniej wizyty we Francji miałam okazję spróbować całego mnóstwa francuskich specjałów. Szczególnie do smaku przypadło mi kilka z nich a najbardziej brioche z kremem migdałowym. Podzieliłam się już z Wami przepisem na tenże brioche TUTUJ. Tym razem mam dla Was przepis na krem migdałowy, który jest bardzo zbliżony do tego, którego użyłam do wypełnienia brioche. Ten krem migdałowy sprawdza się fenomenalnie jako nadzienie w drożdżówkach, croissantach czy wypiekach z kruchego ciasta. Podstawą tego kremu są mielone migdały połączone z tłuszczem, jajkiem oraz cukrem. Krem robi się wyjątkowo szybko i nie wymaga on wielu składników.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na krem migdałowy.
- 20 dkg drobno mielonych migdałów
- 15 dkg cukru pudru
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 8 dkg miękkiego masła bez soli
Jak zrobić krem migdałowy.
Do miski włożyć mielone migdały, cukier, jajka, mąkę oraz miękkie masło. Ucierać przez 4-5 minut przy pomocy robota kuchennego lub za pomocą okrągłego tłuczka. Krem używać jako nadzienie w słodkich wypiekach.

Warto wiedzieć robiąc krem migdałowy.
Krem migdałowy możecie wykorzystać od razu po zrobieniu lub zamrozić. Krem wystarczy włożyć do plastikowego pojemnika i umieścić w zamrażalniku.
Mielone migdały zastąpić można mąką migdałową.
Szukasz przepisów na wypieki z migdałami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Rogale marcińskie.
Dodaj komentarz