Pod nazwą cynaderki kryją się nerki zwierzęce. Najczęściej w kuchni używane są nerki wieprzowe, cielęce lub wołowe. Odpowiednio przygotowane cynaderki są bardzo smaczne, natomiast te zrobione źle mogą nas z pewnością zniechęcić do ich ponownej degustacji. Robiąc jakiekolwiek danie z nerek należy pamiętać o ich uprzednim obrobieniu. Jest to ważne, gdyż nerki z których nie wyciągniemy moczowodów i których nie wymoczymy będą mieć nieprzyjemny zapach i gumowatą konsystencję.
Cynaderki przygotować można w formie gotowanej, smażonej lub duszonej. Bardzo często robi się z nich gulasz oraz smaży z cebulą. Moja poniższa propozycja na danie z cynaderek, to cynaderki duszone w sosie musztardowym. Tak przyrządzone cynaderki podać można z puree ziemniaczanym, ryżem lub na pieczywie. Proponuję Wam zaserwowanie tychże cynaderek na chrupiącej bagietce.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na cynaderki w sosie musztardowym.
- 60 dkg nerek wieprzowych
- 8 dkg masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 200 ml śmietanki (30%)
- 50 ml wody
- pęczek natki pietruszki
- 10 dkg białej cebuli
- 1 łyżka musztardy francuskiej ziarnistej
- 1/2 łyżeczki harissy w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
Jak zrobić cynaderki w sosie musztardowym.
Cynaderki przeciąć na pół, ostrożnie wykroić moczowody oraz błonki, włożyć do miski i zalać zimną wodą. Moczyć przez 2 godziny, zmieniając w tym czasie wodę kilka razy. Kolejno, każdą cynaderkę pokroić w plastry.
Na talerzyk wsypać mąkę i obtoczyć w niej pokrojone cynaderki. Na dużą patelnię włożyć część masła, rozgrzać. Kiedy masło jest gorące wkładać cynaderki, obsmażać na średnim ogniu przez 2-3 minuty i wykładać na talerzyk. Nie smażyć całości cynaderek na raz a robić to partiami, za każdym razem uzupełniając niedobór masła.
Po obsmażeniu cynaderek na tę samą patelnię włożyć pozostałe masło oraz drobno krojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu przez 4-5 minut. Następnie dodać cynaderki, harissę, musztardę, wodę, śmietankę, estragon, sól oraz pieprz. Zagotować i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż cynaderki będą miękkie. Pod koniec duszenia dodać krojoną natkę pietruszki. Cynaderki podawać ciepłe na pieczywie.

Warto wiedzieć robiąc cynaderki w sosie musztardowym.
Do wody, w której moczą się nerki można dodać szczyptę soli. Sól szybciej wyciągnie nieprzyjemny zapach z nerek. Nieprzyjemny zapach łagodzi również mleko, dlatego do moczenia zamiast wody użyć można mleka.
Wymoczone nerki po wyjęciu z miski i pokrojeniu na plasterki należy osuszyć. W momencie ich panierowania w mące nie mogą być mokre. Ja suszę nerki najpierw na durszlaku na następnie na papierowym ręczniku.
W zależności od wielkości kawałków i od tego czy używamy świeżych czy mrożonych nerek, czas ich duszenia może być różny.
Lubisz dania z wieprzowiny? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szynkę wieprzową z rabarbarem.

Dodaj komentarz