Uwielbiam robić tę sałatkę, gdyż jest niezwykle szybka. Podstawą sałatki jest mieszanka sałat, którą kupuję pakowaną. Taka sałata jest już umyta i pokrojona dlatego pozwala zaoszczędzić czas. Do zielonej sałaty dodaję pomidory koktajlowe, oliwki, mozzarellę i szynkę parmeńską. Mozzarellę oraz szynkę parmeńską rozrywam palcami na mniejsze kawałki, nie kroję nożem. Mozzarella ma warstwową budowę, która pozwala fajnie podzielić ten ser na kawałki. Do smaku sałatkę doprawiam dressingiem na bazie oliwy i syropu klonowego.
Ta sałatka z szynki parmeńskiej sprawdzi się świetnie na grillu, podana jako dodatek do pieczonych mięs lub warzyw. Jest także idealna na lunch, podwieczorek oraz zaserwowana gościom na wszelakich przyjęciach.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z szynką parmeńską.
- 10 dkg mozzarelli
- 15 czarnych oliwek
- 30 dkg pomidorków koktajlowych
- mieszanka sałat (80 g)
- 10 dkg szynki parmeńskiej
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki syropu klonowego
- szczypta soli
- szczypta czarnego pieprzu
- 2 łyżki soku z cytryny
Jak zrobić sałatkę z szynką parmeńską.
Dressing: do kubka wlać oliwę, syrop klonowy, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Wymieszać.
W plastikowym pojemniku lub misce rozłożyć 1/3 część sałaty, na której ułożyć 1/3 pomidorów, 1/3 oliwek, 1/3 szynki parmeńskiej oraz 1/3 sera mozzarella. Powtórzyć tę czynność dwa razy. Po wierzchu polać sałatkę dressingiem z kubeczka.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z szynką parmeńską.
Do przygotowania tej sałatki sięgnęłam po mieszankę sałat z torebki. Sałaty, które znajdują się w takiej mieszance są już pokrojone dlatego nie ma potrzeby krojenia czegokolwiek.
Pomidorki pokroiłam na plasterki, mozzarellę podzieliłam w palcach na mniejsze części a szynkę parmeńską porwałam na mniejsze kawałki. Każdą czarną oliwkę przekroiłam na pół.
Syrop klonowy zastąpić można miodem.
Lubisz dania z szynką parmeńską? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Melon w szynce parmeńskiej.

Dodaj komentarz