Szczaw to roślina o zielonych, lekko kwaśnych w smaku liściach. Roślina ta bogata jest w witaminy, zawiera sporą ilość błonnika oraz białek. Idealnie sprawdza się w zupach, zapiekankach, daniach z jajek oraz sałatkach.
W moim domu ze szczawiu najczęściej przyrządzam zupę szczawiową. Zupę tę robię zarówno na wywarze mięsnym jak i warzywnym, wszystko zależy od tego czy w danym momencie mam w domu mięso na wywar czy nie. Wywar na ogół robię z żeberek wołowych, korpusu drobiowego lub pręgi. W poniższym przepisie zupę przygotowałam na wywarze z żeberek, do którego dodałam również marchew, selera i pietruszkę. Zupę szczawiową doprawiłam śmietanką, świeżym koperkiem i natką pietruszki a podałam z jajkiem gotowanym na twardo.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zupę szczawiową.
- 2 duże ząbki czosnku
- 15 dkg białej cebuli
- 15 dkg liści szczawiu
- 30 dkg ziemniaków
- 15 dkg marchwi
- 15 dkg selera korzeniowego
- 10 dkg pietruszki
- 2,5 l wody
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietanki (30%)
- 40 dkg żeberek wołowych
- pęczek świeżego koperku
- pęczek natki pietruszki
- jajka gotowane na twardo do podania
Jak zrobić zupę szczawiową.
Na patelnię włożyć masło, dodać drobno krojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 5-6 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kontynuować smażenie przez kilka sekund i dodać pokrojone liście szczawiu. Smażyć przez 3-4 minuty.
Do dużego garnka włożyć żeberka wołowe, dodać wodę i zagotować. Kiedy żeberka zaczynają się gotować zebrać szumowinę, dodać marchew, pietruszkę i selera. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez godzinę. Kolejno, wyjąć żeberka i warzywa. Z żeberek usunąć kości, warzywa pokroić w kostkę. Do garnka, w którym jest wywar z żeberek włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez 10 minut.
Po tym czasie włożyć także obrane mięso, pokrojone warzywa, podsmażony uprzednio szczaw, sól, pieprz oraz śmietankę. Zagotować i gotować przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną natkę pietruszki i pokrojony koperek.
Zupę szczawiową podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Warto wiedzieć robiąc zupę szczawiową.
Ze szczawiem należy uważać, gdyż zawiera on dość spore ilości kwasu szczawiowego. Nie przesadzajmy zatem z jego ilością w zupie.
Do zupy wykorzystałam jedynie liście szczawiu, starałam się w miarę możliwości usunąć jak najwięcej łodyżek. Każdy listek szczawiu należy dobrze wypłukać w wodzie i przed pokrojeniem lekko osuszyć.
Z podanych ilości wychodzi naprawdę spora porcja zupy. Jeśli zupę robicie tylko dla siebie a nie dla rodziny, zmniejszcie przez pół proporcje składników.
Lubisz zupy z jajkiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupa chrzanowa z jajkiem.

Dodaj komentarz