Zupa szczawiowa z jajkiem na twardo
|

Zupa szczawiowa

Szczaw to roślina o zielonych, lekko kwaśnych w smaku liściach. Roślina ta bogata jest w witaminy, zawiera sporą ilość błonnika oraz białek. Idealnie sprawdza się w zupach, zapiekankach, daniach z jajek oraz sałatkach.

W moim domu ze szczawiu najczęściej przyrządzam zupę szczawiową. Zupę tę robię zarówno na wywarze mięsnym jak i warzywnym, wszystko zależy od tego czy w danym momencie mam w domu mięso na wywar czy nie. Wywar na ogół robię z żeberek wołowych, korpusu drobiowego lub pręgi. W poniższym przepisie zupę przygotowałam na wywarze z żeberek, do którego dodałam również marchew, selera i pietruszkę. Zupę szczawiową doprawiłam śmietanką, świeżym koperkiem i natką pietruszki a podałam z jajkiem gotowanym na twardo.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Zupa szczawiowa z jajkiem na twardo
Zupa szczawiowa z jajkiem

Składniki na zupę szczawiową.

  • 2 duże ząbki czosnku
  • 150 g białej cebuli
  • 150 g liści szczawiu
  • 300 g ziemniaków
  • 150 g marchwi
  • 150 g selera korzeniowego
  • 100 g pietruszki
  • 2,5 l wody
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki (30%)
  • 400 g żeberek wołowych
  • pęczek świeżego koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • jajka gotowane na twardo do podania

Jak zrobić zupę szczawiową.

Na patelnię włożyć masło, dodać drobno krojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 5-6 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kontynuować smażenie przez kilka sekund i dodać pokrojone liście szczawiu. Smażyć przez 3-4 minuty.

Do dużego garnka włożyć żeberka wołowe, dodać wodę i zagotować. Kiedy żeberka zaczynają się gotować zebrać szumowinę, dodać marchew, pietruszkę i selera. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu przez godzinę. Kolejno, wyjąć żeberka i warzywa. Z żeberek usunąć kości, warzywa pokroić w kostkę. Do garnka, w którym jest wywar z żeberek włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez 10 minut.

Po tym czasie włożyć także obrane mięso, pokrojone warzywa, podsmażony uprzednio szczaw, sól, pieprz oraz śmietankę. Zagotować i gotować przez 5 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną natkę pietruszki i pokrojony koperek.

Zupę szczawiową podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Zupa ze szczawiu z jajkiem
Zupa szczawiowa z jajkiem

Warto wiedzieć robiąc zupę szczawiową.

Ze szczawiem należy uważać, gdyż zawiera on dość spore ilości kwasu szczawiowego. Nie przesadzajmy zatem z jego ilością w zupie.

Do zupy wykorzystałam jedynie liście szczawiu, starałam się w miarę możliwości usunąć jak najwięcej łodyżek. Każdy listek szczawiu należy dobrze wypłukać w wodzie i przed pokrojeniem lekko osuszyć.

Z podanych ilości wychodzi naprawdę spora porcja zupy. Jeśli zupę robicie tylko dla siebie a nie dla rodziny, zmniejszcie przez pół proporcje składników.

Lubisz zupy z jajkiem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Zupa chrzanowa z jajkiem.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa szczawiowa
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *