Ten sernik z masą krówkową to hit w moim domu. Sernik jest kremowy, nieprzesadnie słodki a do tego szybki do przygotowania. Podstawą sernika jest spód wykonany z posiekanych orzeszków ziemnych, herbatników oraz masła. Po wierzchu sernik pokryty jest masą krówkową i posypany płatkami migdałów.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sernik z masą krówkową.
Spód:
- 12 dkg herbatników
- 8 dkg masła bez soli
- 7 dkg orzeszków ziemnych niesolonych
Masa serowa:
- 80 dkg twarogu
- 10 dkg serka mascarpone
- 12 dkg cukru pudru
- 20 dkg śmietanki kremówki (36%)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 10 dkg białej czekolady
Masa krówkowa:
- 25 dkg masy krówkowej
- 3 łyżki płatków migdałów
Jak zrobić sernik z masą krówkową.
Spód: orzechy oraz herbatniki zmiksować, po czym połączyć je z miękkim masłem. Kolejno, przełożyć do formy do pieczenia, równomiernie rozłożyć i lekko ugnieść dłonią.
Masa serowa: do miski włożyć jajka, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Za pomocą robota kuchennego lub ręcznego, ubijać przez minutę. Następnie dodać twaróg, mascarpone, śmietanę kremówkę oraz przesiane przez sitko mąki. Kontynuować ubijanie przez 2-3 minuty. Pod koniec ubijania dodać płynną, zimną białą czekoladę.
Masę serową wylać na uprzednio przygotowany spód z herbatników i orzechów. Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza i kiedy gorący włożyć sernik. Sernik piec przez 70-80 minut. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego wystygnięcia.
Zimny sernik posmarować masą krówkową i posypać płatkami migdałów. Gotowy sernik przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc sernik z masą krówkową.
Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 24-ch centymetrów. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
W zależności od tego jak kremowy sernik chcecie uzyskać pieczcie go od 70 do 80 minut. Ja piekę go różnie, raz krócej raz dłużej. Ten pieczony nieco dłużej będzie miał bardziej zwartą konsystencję. Sernik pieczony krócej będzie bardziej kremowy.
Do masy serowej nie dodaję dużo cukru, gdyż masa krówkowa jest dość słodka i większa ilość cukru w masie serowej sprawiłaby, iż ciasto byłoby zbyt słodkie.
Twaróg koniecznie musi być mielony. Najlepiej jest już kupić twaróg w takiej formie.
Lubisz serniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sernik Baileys z truskawkami.

Dodaj komentarz