Sernik z masą krówkową i migdałami

Sernik z masą krówkową

Ten sernik z masą krówkową to hit w moim domu. Sernik jest kremowy, nieprzesadnie słodki a do tego szybki do przygotowania. Podstawą sernika jest spód wykonany z posiekanych orzeszków ziemnych, herbatników oraz masła. Po wierzchu sernik pokryty jest masą krówkową i posypany płatkami migdałów.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Sernik z masą krówkową i migdałami
Sernik

Składniki na sernik z masą krówkową.

Spód:

  • 120 g herbatników
  • 80 g masła bez soli
  • 70 g orzeszków ziemnych niesolonych

Masa serowa:

  • 800 g twarogu
  • 100 g serka mascarpone
  • 120 g cukru pudru
  • 200 g śmietanki kremówki (36%)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g białej czekolady

Masa krówkowa:

  • 250 g masy krówkowej
  • 3 łyżki płatków migdałów

Jak zrobić sernik z masą krówkową.

Spód: orzechy oraz herbatniki zmiksować, po czym połączyć je z miękkim masłem. Kolejno, przełożyć do formy do pieczenia, równomiernie rozłożyć i lekko ugnieść dłonią.

Masa serowa: do miski włożyć jajka, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Za pomocą robota kuchennego lub ręcznego, ubijać przez minutę. Następnie dodać twaróg, mascarpone, śmietanę kremówkę oraz przesiane przez sitko mąki. Kontynuować ubijanie przez 2-3 minuty. Pod koniec ubijania dodać płynną, zimną białą czekoladę.

Masę serową wylać na uprzednio przygotowany spód z herbatników i orzechów. Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza i kiedy gorący włożyć sernik. Sernik piec przez 70-80 minut. Po upieczeniu uchylić drzwi piekarnika i pozostawić sernik do całkowitego wystygnięcia.

Zimny sernik posmarować masą krówkową i posypać płatkami migdałów. Gotowy sernik przetrzymywać w lodówce.

Sernik z masą krówkową i migdałami
Sernik

Warto wiedzieć robiąc sernik z masą krówkową.

Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 24-ch centymetrów. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.

W zależności od tego jak kremowy sernik chcecie uzyskać pieczcie go od 70 do 80 minut. Ja piekę go różnie, raz krócej raz dłużej. Ten pieczony nieco dłużej będzie miał bardziej zwartą konsystencję. Sernik pieczony krócej będzie bardziej kremowy.

Do masy serowej nie dodaję dużo cukru, gdyż masa krówkowa jest dość słodka i większa ilość cukru w masie serowej sprawiłaby, iż ciasto byłoby zbyt słodkie.

Twaróg koniecznie musi być mielony. Najlepiej jest już kupić twaróg w takiej formie.

Lubisz serniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sernik Baileys z truskawkami.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Sernik z masą krówkową
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *