Ciasto francuskie to bardzo proste ciasto robione z mąki, masła oraz wody. Przygotowuje się je bardzo łatwo jest natomiast nieco czasochłonne. Domowe ciasto francuskie robię zawsze w większej ilości i zamrażam je w formie rozwałkowanej, zawinięte wzdłuż papieru do pieczenia. Obecnie w sklepach dostać można dobrej jakości ciasto francuskie, dlatego jeśli ktoś nie lubi albo nie ma czasu na robienie ciasta francuskiego w domu, może je po prostu zakupić.
Jeśli już mamy kupione bądź ręcznie zrobione ciasto francuskie to przygotować możemy z niego zarówno słodkie jak i wytrawne wypieki. Ciasto francuskie sprawdza się w tartach, ciastkach, zapiekankach, roladach. Jako, iż ciasto to nie zawiera cukru łączy się dobrze zarówno z owocami, mięsem, warzywami oraz rybami.
Poniżej mam dla Was przepis na ciastka z ciasta francuskiego z kremem migdałowym. Ciastka te są ciastkami w wersji na słodko. Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisem na krem migdałowy a teraz chcę Wam pokazać kolejne danie, w którym tenże krem możecie wykorzystać.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciastka francuskie z kremem migdałowym.
- 60 dkg ciasta francuskiego
- 40 dkg kremu migdałowego
- 1 jajko
- cukier puder do posypania ciastek
Jak zrobić ciastka francuskie z kremem migdałowym.
Przepis na domowe ciasto francuskie znajdziesz TUTAJ.
Krem migdałowy przygotować według przepisu TUTAJ.
Ciasto francuskie ułożyć na blacie, rozwałkować na grubość około dwóch milimetrów. Z ciasta wykrawać pasy o szerokości 10-u i długości 30-u centymetrów. Ciasteczka robimy z dwóch pasów ciasta jednocześnie. Na blat położyć pierwszy pas ciasta, posmarować go dokładnie kremem migdałowym pozostawiając kilka milimetrów pustych wzdłuż krawędzi ciasta. Jajko roztrzepać widelcem, a następnie posmarować nim puste brzegi ciasta francuskiego.
Kolejno, posmarowane ciasto przykryć pustym płatem ciasta francuskiego. Ja zdecydowałam się na nacięcie górnych płatów ciasta radełkiem. Ciasto wzdłuż wszystkich brzegów przycisnąć lekko palcami, po to aby dolny i górny płat skleiły się ze sobą. Następnie za pomocą noża przekroić wypełnione ciasto na 4-y części. Po przekrojeniu powinniśmy uzyskać prostokąty o wielkości około 10-u na 7 centymetra. Każde ciastko posmarować po wierzchu jajkiem, po czym ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnika nagrzać do 200 stopni Celsjusza i kiedy gorący włożyć blachę z ciastkami. Piec 25 do 30 minut. Upieczone ciastka z ciasta francuskiego wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc ciastka francuskie.
Ciasto francuskie, którym przykrywałam krem migdałowy najpierw nacinałam radełkiem i już naciętym przykrywałam krem migdałowy. Jeśli nie macie radełka możecie ciasto w kilku miejscach naciąć nożem lub nakłuć widelcem.
Ciastka z ciasta francuskiego z kremem migdałowym smakują pysznie podane na śniadanie, zabrane na lunch do pracy lub na piknik.
Wielkość ciastek jaką Wam podaję to sugerowana wielkość. Możecie przygotować zarówno mniejsze jak i większe ciastka, a nawet nadać im inny kształt.
Lubisz ciasto francuskie w wersji na słodko? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Czekoladowe ślimaki.

Dodaj komentarz