Królik w pomidorach
||

Królik po baskijsku

Królika po baskijsku po raz pierwszy spróbowałam w baskijskiej restauracji u siebie w mieście.

Było to moje pierwsze zetknięcie się z tego typu smakiem.

Ogólnie bardzo rzadko przyrządzam mięso z królika. Trochę szkoda, gdyż jest ono naprawdę smaczne a do tego bardzo zdrowe.

Akurat tak się złożyło, iż dostałam mięso z królika i trzeba było je jakoś przygotować.

W domu mama zawsze robi królika w śmietanie z warzywami. Ja chciałam nieco uciec od tego smaku.

Zdecydowałam się na powtórzenie smaku królika po baskijsku, którego jadłam owego to razu w restauracji.

Ugotowanego królika podałam z makaronem.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Królik po baskijsku z oliwkami i pomidorami
Królik po baskijsku z oliwkami

Składniki na królika po baskijsku.

  • 1,1 kg królika
  • 1 puszka pomidorów w zalewie (400 g)
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 60 g czarnych oliwek bez pestek
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 150 ml półsłodkiego białego wina
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1/6 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • makaron do serwowania
Królik po baskijsku z oliwkami i sosem pomidorowym
Królik po baskijsku z oliwkami

Jak zrobić królika w sosie pomidorowym.

Do dużego naczynia do gotowania wlać oliwę z oliwek. Ułożyć na niej umyte, osuszone mięso z królika. Dodać rozmaryn i pokrojony w plastry czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Po 5-u minutach wlać białe wino. Nie zmniejszając ognia gotować do momentu, aż wino odparuje.

Po odparowaniu wina dodać pomidory z puszki (powinny być pokrojone w kostkę), bulion warzywny, oliwki, liść laurowy, sól, pieprz oraz pomidorki koktajlowe. Zmniejszyć ogień i dusić całość do momentu, w którym sos delikatnie zgęstnieje a mięso będzie miękkie.

Podawać z makaronem.

Warto wiedzieć robiąc królika po baskijsku.

Pomidory w puszce, których użyłam były krojone w kostkę. Jeśli kupicie całe wtedy koniecznie trzeba je pokroić.

Użyłam wina półsłodkiego. Wytrawne białe wino też się sprawdzi w tym przepisie.

Lubisz pomidory? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Chilli con carne.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *