Sałatka Waldorf to sałatka, w której owoce połączone są z orzechami włoskimi, selerem naciowym, majonezem oraz sałatą rzymską. Owoce, które najczęściej są używane w tejże sałatce to jabłka oraz winogrona. Sałatkę tę zaserwować można jako przystawkę, danie główne a także podać ją jako przekąskę imprezową.
Robiąc moją wersję sałatki Waldorf zdecydowałam się na niedodawanie do niej jabłek, użyłam natomiast szynki z kurczaka. Dodatkowo dodałam również ser pleśniowy oraz kukurydzę. Wyszła mi zatem sałatka a’la Waldorf 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks
Składniki na sałatkę a’la Waldorf.
- 6 łodyg selera naciowego
- 1 mała główka sałaty rzymskiej
- 30 dkg szynki z kurczaka
- 6 dkg orzechów włoskich
- 18 dkg kukurydzy z puszki
- 25 dkg białego winogrona
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 15 dkg sera pleśniowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki śmietany
- 6 łyżek majonezu

Jak zrobić sałatkę a’la Waldorf.
Szynkę z kurczaka i ser pleśniowy pokroić w średniej wielkości kostkę. Orzechy włoskie pokroić na duże kawałki a selera naciowego na małe. Każde winogrono przekroić na pół i wyjąć pestki jeżeli takowe ma. Sałatę rzymską pokroić na większe kawałki bądź porwać w palcach.
Sos: w miseczce połączyć sól, pieprz, majonez, śmietanę oraz sok z cytryny.
W misce połączyć winogrono, szynkę z kurczaka, ser, orzechy, kukurydzę, sałatę rzymską i selera. Całość zalać sosem i bardzo dokładnie wymieszać. Sałatkę przed podaniem przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę a’la Waldorf.
Do sałatki można dodać jabłka. Jeśli to zrobimy wybierzmy taką odmianę, która jest lekko kwaskowata w smaku i nieprzesadnie twarda.
Sałatkę serwować można z pieczywem, krakersami lub jeść ją samą bez żadnych dodatków.
Szynka z kurczaka według mnie w tej sałatce sprawdza się najlepiej. Nie używałabym innego rodzaju szynki.
Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Pierś z kurczaka faszerowaną wątróbką.
Dodaj komentarz