Topinambur czyli słonecznik bulwiasty to roślina, która ma wszelakie zastosowanie. Jej kwiaty nadają się do ozdoby a bulwy są jadalne.
Bulwy można gotować, zapiekać a także podawać na surowo. W smaku są dość słodkie, lekko orzechowe.
Ja z topinamburu zrobiłam bardzo proste danie. Dodałam trochę kaszanki i zapiekłam całość w piekarniku. Dobrze w takiej formie topinambur sprawdził się jako przystawka.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zapiekany topinambur.
- 40 dkg topinamburu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
- 20 dkg kaszanki
- 3 duże cebule szalotki
Jak zrobić topinambur z kaszanką.
Topinambur bardzo dobrze oczyścić i wypłukać w wodzie, nie obierać ze skórki. Do garnka wlać wodę, wsypać sól i włożyć topinambur. Zagotować i gotować przez 20 minut. Odlać wodę, lekko wystudzić i przekroić każdy topinambur wzdłuż na dwie połowy. Połówki włożyć do garnka i dodać 1 łyżkę masła. Wymieszać.
Na patelnię włożyć łyżkę masła, dodać drobno pokrojoną cebulę szalotkę. Smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty po czym dodać pokrojoną kaszankę. Kontynuować smażenie na małym ogniu przez 5 minut.
Na każdą połówkę topinamburu położyć łyżeczkę kaszanki. Topinambur z kaszanką ułożyć w formie do pieczenia, którą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
Podawać na ciepło.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc zapiekany topinambur.
Gotując topinambur warto w trakcie gotowania sprawdzić widelcem czy jest miękki czy może potrzebuje dodatkowego czasu. Topinambur nie powinien się rozpadać ale nie może także być twardy.
Nie dodawałam do kaszanki żadnych dodatkowych przypraw. Jeśli uznacie, iż kaszanka, której używacie potrzebuje więcej soli lub pieprzu to ją doprawcie.
W tym daniu wykorzystałam cebulę szalotkę, gdyż jest ona bardziej delikatna w smaku aniżeli pozostałe odmiany cebuli.
Lubisz zapiekane warzywa? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zapiekankę z młodych ziemniaków.
Dodaj komentarz