Pulpeciki z łososia przepis
||

Pulpeciki z łososia

Pulpeciki z łososia w sosie śmietanowym z musztardą to danie, które przypadnie do gustu miłośnikom ryb. Podstawą tego dania są filety z łososia, zmiksowane i połączone z jajkiem, kaszą manną i koperkiem. Po usmażeniu pulpeciki rybne gotowane są w pysznym sosie na bazie musztardy, śmietanki, koperku oraz soku z cytryny. Z czym podawać pulpeciki z łososia? Ja lubię proste dodatki takie jak puree ziemniaczane czy ogórki kiszone ale można je podać również z poniższymi dodatkami.

Zachęcam do sięgnięcia po poniższy przepis na pulpeciki z łososia i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pulpeciki z łososia przepis
Pulpeciki z łososia

Składniki na pulpeciki z łososia.

  • 500 g surowych filetów z łososia
  • 50 g kaszy manny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka krojonego koperku
  • 1 jajko

Sos musztardowy:

  • 350 ml wody
  • 200 ml śmietanki (30%)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżka krojonego koperku
  • 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
Pulpeciki z łososia przepis
Pulpeciki z łososia

Jak zrobić pulpeciki z łososia.

Filety z łososia pokroić w kostkę, włożyć do miksera lub malaksera i zmiksować. Kolejno dodać kaszę manną, sól, pieprz, krojony koperek oraz jajko. Wymieszać, po czym odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie masę rybną nabierać łyżką, formować w kulki o średnicy około 5-u centymetrów każda. Kulki obtaczać w mące i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor przez około 8 minut. Usmażone pulpeciki wykładać na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem.

Do garnka wlać 200 ml wody, śmietankę, musztardę, sól oraz pieprz. Zagotować. W kubeczku wymieszać mąkę pszenną wraz ze 150 ml wody, wlać do gotujących się w garnku składników i gotować przez około minutę. Następnie do sosu włożyć usmażone pulpeciki i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny i dodać krojony koperek.

Pulpeciki z łososia przepis
Pulpeciki z łososia

Warto wiedzieć robiąc pulpeciki z łososia.

Z podanych ilości składników uzyskamy około 12 sztuk pulpecików.

Jeśli nie macie w domu miksera, to posiekajcie łososia nożem.

Lubisz dania z łososia? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tatar z łososia.

Pulpeciki z łososia przepis
Pulpeciki z łososia
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pulpeciki z łososia
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *