W ostatnich latach mięso z policzków wołowych zyskało dość sporą popularność. Obecnie nikogo nie dziwi, iż mięso to obok innych rodzajów mięsa wołowego takich jak stek, karkówka czy polędwica, króluje w kartach wielu restauracji. Odpowiednio przygotowane policzki wołowe są niezwykle smaczne a do tego cenowo tańsze.
Najsmaczniejsze policzki wołowe uzyskuje się poprzez długie i wolne duszenie mięsa. Do duszenia mięsa dodawane są warzywa, zioła oraz często także czerwone wino. Warzywa korzenne takie jak marchew, korzeń pietruszki lub selera oraz zioła takie jak tymianek i rozmaryn, są najczęściej łączone z policzkami.
Poniżej znajdziecie przepis na wolno duszone policzki wołowe w sosie z czerwonego wina. Do przygotowania policzków użyłam wspomnianych wyżej warzyw, rozmarynu, odrobiny czosnku i bulionu wołowego. Policzki dusiłam w garnku na kuchence. Inną opcją jest ich włożenie do naczynia żaroodpornego i wolne pieczenie w piekarniku. Policzki podałam z gotowanymi ziemniakami oraz z puree z kalafiora i natki pietruszki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na policzki wołowe w sosie z czerwonego wina.
- 1 kg policzków wołowych
- 2 duże gałązki świeżego rozmarynu
- 15 dkg białej cebuli
- 20 dkg marchwi (obranej)
- 300 ml czerwonego wina wytrawnego
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 i 1/2 pełna łyżeczka soli
- 1/6 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 10 dkg korzenia pietruszki (obranego)
- 400 ml bulionu wołowego
- 1 łyżka masła
Jak zrobić policzki wołowe w sosie z czerwonego wina.
Mięso oczyścić, usunąć błony i pokroić na mniejsze kawałki (moje miały wielkość 14 na 8 centymetra). Każdy kawałek oprószyć 1/2 łyżeczką soli. Do garnka wlać połowę oleju, rozgrzać i kiedy gorący włożyć policzki wołowe. Smażyć na dużym ogniu około minuty z każdej strony, podsmażone wyłożyć na talerzyk, a do garnka wlać pozostały olej, masło i dodać drobno krojoną cebulę. Smażyć 2-3 minuty na średnim ogniu.
Do podsmażonej cebuli dodać drobno krojony czosnek, smażyć przez kilka sekund po czym dodać pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i kontynuować smażenie przez 3-4 minuty. Kolejno dodać rozmaryn, liście laurowe oraz wino, zwiększyć ogień na duży i gotować przez 3-4 minuty, aby z wina odparował alkohol. Po tym czasie wlać bulion wołowy, włożyć policzki wołowe i przykryć garnek pokrywką. Dusić na bardzo małym ogniu, do momentu w którym w mięso można dość swobodnie wbić widelec. W tym momencie wyciągnąć mięso, usunąć gałązki rozmarynu, dodać pozostałą sól, pieprz i zmiksować warzywa w garnku blenderem. Do powstałego sosu włożyć mięso, wstawić garnek ponownie na ogień i dusić przez 20-25 minut. Policzki podawać z ziemniakami i ulubioną surówką.

Warto wiedzieć robiąc policzki wołowe w sosie z czerwonego wina.
To ile dusimy policzki wołowe zależy od ich wielkości oraz grubości i może zająć pomiędzy 3 a nawet i 6 godzin. Policzki wołowe, których użyłam kiedy przygotowywałam ten przepis dusiłam przez 5 godzin. Po tym czasie wyjęłam je z garnka, zmiksowałam warzywa na jednolity sos i włożyłam do niego policzki. Razem z sosem dusiłam je jeszcze przez 25 minut. W efekcie końcowym policzki były bardzo miękkie i prawie się rozpadały.
Z czym podawać policzki wołowe? Ja bardzo lubię serwować policzki wołowe z puree ziemniaczanym lub warzywnym, podsmażonymi kopytkami lub galuszką. Dodatkowo zawsze podaję do nich warzywa w świeżej lub pieczonej formie. Zasmażane buraczki, fasolka z wody oraz glazurowane warzywa jak dla mnie sprawdzają się najlepiej.
Szukasz przepisów na dania z wołowiny? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Burgery wołowe.
Dodaj komentarz