Bananowiec to ciasto, które z pewnością polubią wszyscy domownicy. Poza głównym składnikiem, którym oczywiście są banany, w tym cieście znaleźć można również galaretkę i śmietanę kremówkę. Ciasto jest proste do zrobienia i warto po nie sięgnąć jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości czymś pysznym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto Bananowiec.
Biszkopt:
- 3 jajka
- 10 dkg cukru pudru
- 10 dkg mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa bananowa:
- 3 pełne łyżki żelatyny
- 8 łyżek zimnej wody
- 20 dkg serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 6 bananów
- 1 galaretka wiśniowa
- 400 ml wody

Jak zrobić ciasto Bananowiec.
5 bananów ułożyć na blasze do pieczenia, którą kolejno włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Upieczone banany wystudzić i zmiksować.
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywno z odrobiną soli. Do ubitych białek stopniowo dodawać cukier puder, cały czas przy tym ubijając. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać całość przez sitko. Następnie małymi ilościami dodawać ją do ubitych białek, cały czas delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylać do okrągłej formy do pieczenia. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Masa bananowa: żelatynę zalać ośmioma łyżkami zimnej wody i odstawić na pięć minut do napęcznienia. Kolejno, lekko podgrzać, dokładnie wymieszać i schłodzić. Żelatyna powinna być chłodna ale ma mieć lejącą konsystencję w momencie jej dodawania do masy.
Śmietanę kremówkę ubić na pół-sztywno. Do tak ubitej śmietany dodać mascarpone, cukier puder oraz zmiksowane banany. Ubijać, aż masa dobrze zgęstnieje. Na sam koniec dodać tężejącą żelatynę i bardzo dokładnie całość wymieszać.
W 400 ml wrzącej wody rozpuścić galaretkę wiśniową. Schłodzić.
Na ciasto biszkoptowe wylać masę bananową, na której po wierzchu ułożyć plastry banana. Całość zalać tężejącą galaretką wiśniową. Gotowe ciasto wstawić do lodówki, aby masa i galaretka dobrze stężały.
Warto wiedzieć robiąc ciasto Bananowiec.
Kupując żelatynę upewnijmy się, iż nie jest to żelatyna w stylu fix. Jeśli tak jest musimy bardzo znacząco zwiększyć jej ilość.
Forma do pieczenia, której użyłam była okrągła i miała średnicę 24-ech centymetrów.
Lubisz ciasta z owocami? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Bezglutenowe batony
Dodaj komentarz