Królika po baskijsku po raz pierwszy spróbowałam w baskijskiej restauracji u siebie w mieście.
Było to moje pierwsze zetknięcie się z tego typu smakiem.
Ogólnie bardzo rzadko przyrządzam mięso z królika. Trochę szkoda, gdyż jest ono naprawdę smaczne a do tego bardzo zdrowe.
Akurat tak się złożyło, iż dostałam mięso z królika i trzeba było je jakoś przygotować.
W domu mama zawsze robi królika w śmietanie z warzywami. Ja chciałam nieco uciec od tego smaku.
Zdecydowałam się na powtórzenie smaku królika po baskijsku, którego jadłam owego to razu w restauracji.
Ugotowanego królika podałam z makaronem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na królika po baskijsku.
- 1,1 kg królika
- 1 puszka pomidorów w zalewie (400 g)
- 1 łyżka oliwy
- 2 duże ząbki czosnku
- 60 g czarnych oliwek bez pestek
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 150 ml półsłodkiego białego wina
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1/6 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- makaron do serwowania

Jak zrobić królika w sosie pomidorowym.
Do dużego naczynia do gotowania wlać oliwę z oliwek. Ułożyć na niej umyte, osuszone mięso z królika. Dodać rozmaryn i pokrojony w plastry czosnek. Smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. Po 5-u minutach wlać białe wino. Nie zmniejszając ognia gotować do momentu, aż wino odparuje.
Po odparowaniu wina dodać pomidory z puszki (powinny być pokrojone w kostkę), bulion warzywny, oliwki, liść laurowy, sól, pieprz oraz pomidorki koktajlowe. Zmniejszyć ogień i dusić całość do momentu, w którym sos delikatnie zgęstnieje a mięso będzie miękkie.
Podawać z makaronem.
Warto wiedzieć robiąc królika po baskijsku.
Pomidory w puszce, których użyłam były krojone w kostkę. Jeśli kupicie całe wtedy koniecznie trzeba je pokroić.
Użyłam wina półsłodkiego. Wytrawne białe wino też się sprawdzi w tym przepisie.
Lubisz pomidory? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Chilli con carne.
Dodaj komentarz