Patison to okrągła, lekko spłaszczona dynia z wgłębieniami po bokach. Jego wygląd jest bardzo oryginalny. Skórka najczęściej jest białego koloru, ale niektóre odmiany są również żółte, zielone lub wielokolorowe. Spożywać można go na surowo, gotowanego, grillowanego lub pieczonego. Małe patisony, które w smaku są najdelikatniejsze, świetnie sprawdzają się marynowane oraz jedzone na świeżo, nieco większe sztuki smakują pysznie duszone w sosie lub zapiekane z farszem.
Przyprawy, które idealnie komponują się z delikatnym smakiem patisona to pikantna papryka, czosnek, cytryna oraz świeże zioła. Smak patisona zbliżony jest do smaku kabaczka, dlatego też zioła takie jak bazylia, oregano oraz zioła prowansalskie wyśmienicie podkreślą jego smak. Patison w sosie serowym to proste danie z patisona, które doprawiłam czosnkiem, chili oraz natką pietruszki. Po podsmażeniu patisona na maśle i oliwie, dodałam zioła, a następnie dusiłam całość w śmietance. Na koniec wsypałam tarty żółty ser, który sprawił, iż sos nabrał gęstszej konsystencji. Tak przygotowane danie podaję jako dodatek do smażonej ryby, lecz można je zaserwować z drobiem, wieprzowiną bądź wołowiną. Zachęcam Was do sięgnięcia po przepis na duszonego patisona w sosie serowym i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na patisona w sosie serowym.
- 60 dkg patisona
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki sera Gouda
- 1/2 łyżeczka płatków chili
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka natki pietruszki
- 100 ml śmietanki (30%)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 200 ml wody
Jak zrobić patisona w sosie serowym.
Umytego, osuszonego i pokrojonego w dużą kostkę patisona włożyć do garnka, wlać oliwę z oliwek oraz dodać masło. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez około 10 minut, po czym dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili, sól, pieprz i kontynuować smażenie przez kilka sekund. Następnie wlać wodę i śmietankę, zagotować, przykryć garnek pokrywką i dusić na małym ogniu, aż patison zmięknie – mi zajęło to około 15 minut. Kiedy patison jest już miękki, zdjąć garnek z ognia, dodać tarty żółty ser oraz natkę pietruszki. Podawać na ciepło.

Warto wiedzieć robiąc patisona w sosie serowym.
Patisona nie obieram ze skórki, gdyż jest ona na tyle miękka, iż śmiało można ją użyć. Przed pokrojeniem w kostkę usunęłam z patisona miąższ oraz ziarna.
Waga patisona podana przez mnie w składnikach, to jego waga po usunięciu z niego miąższu oraz pestek.
Jeśli sięgacie po młode, małe sztuki patisona to nie ma potrzeby usuwania z nich pestek, wystarczy je jedynie pokroić w dużą kostkę.
Lubisz dania z patisona? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczonego patisona z serem.


Dodaj komentarz