Kuchnia koreańska charakteryzuje się wykorzystaniem w niej dużych ilości ryżu, owoców morza, mięsa oraz warzyw. Bez względu na to czy mówimy o daniach z ryb, warzyw bądź mięsa, do ich doprawienia bardzo często używa się sosu sojowego, pasty gochujang, płatków chili tj. gochugaru, czosnku oraz imbiru. I tak na przykład wiele przeze mnie wyżej wspomnianych przypraw znaleźć można w jednym z najpopularniejszych koreańskich dań, którym jest kimchi czyli fermentowana kapusta. Jednak równie popularnym daniem, w którym świetnie sprawdzają się przyprawy takie jak sos sojowy, czosnek, imbir oraz chili, są żeberka. Żeberka po koreańsku to pyszne danie mięsne, które zaserwować można jako przekąskę na imprezach okolicznościowych lub podać jako danie obiadowe.
Przygotowanie żeberek po koreańsku zaczynam od przygotowania marynaty. Jest to marynata, która może posłużyć również za sos, na przykład do podania z owocami morza lub tofu. Składniki marynaty wkładam do garnka, mieszam i gotuję przez chwilkę, aby nieco zgęstniały. Ugotowaną marynatę studzę, po czym pokrywam nią żeberka. Całość wkładam na kilka godzin do lodówki do zamarynowania. Kiedy żeberka są już zamarynowane piekę je w niskiej temperaturze przez około dwie godziny. Upieczone żeberka podaję posypane zieloną cebulką oraz ziarnami sezamu. Polecam Wam poniższy przepis na żeberka po koreańsku i mam nadzieję, iż przypadną Wam do gustu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na żeberka po koreańsku.
Marynata:
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 duże ząbki czosnku
- 1,5 łyżki pasty gochujang
- 3 łyżki cukru brązowego jasnego
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżka oleju
Dodatkowo:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 1 łyżeczka ziaren czarnego sezamu
- 2 sztuki zielonej cebulki
Jak zrobić żeberka po koreańsku.
Do garnka włożyć wszystkie składniki marynaty, mieszając nieustannie zagotować i gotować na średniej wielkości ogniu przez 2 minuty. Marynatę wystudzić. Zimną marynatą bardzo dokładnie natrzeć każde żeberko wieprzowe, włożyć do miski, którą przykryć, a następnie wstawić do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki pokryte marynatą żeberka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec do momentu, w którym żeberka są miękkie, a mięso odchodzi od kości – mi zajęło to 2 godziny. Upieczone żeberka podawać kiedy gorące lub ciepłe, posypane ziarnami sezamu i drobno krojoną cebulką.

Warto wiedzieć robiąc żeberka po koreańsku.
Upieczone żeberka podać można posypane białym sezamem zamiast czarnego.
Najlepiej w tym przepisie sprawdzą się mięsiste żeberka, takie których kości pokryte są sporą ilością mięsa.
Przed dodaniem do marynaty imbiru starłam go na tarce o małych oczkach, natomiast czosnek przecięłam przez praskę.
Z czym podawać żeberka po koreańsku? Fajnym dodatkiem będzie surówka z warzyw lub warzywna sałatka. Idealnie sprawdzą się tutaj takie dodatki jak Colesław, Surówka z kapusty z sosem czosnkowym oraz Sałatka z kukurydzy. Dodatkowo z żeberkami podaż można puree ziemniaczane bądź frytki.
Lubisz dania z żeberkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Krupnik na żeberkach.


Dodaj komentarz