Węgierskie leczo z jajkiem
||

Leczo z jajkiem

Leczo to węgierskie danie robione z papryki, pomidorów oraz cebuli. Duszone warzywa do smaku doprawia się papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Danie to może mieć prostą formę czyli składać się z samych tylko warzyw, lecz bardzo często znaleźć można w nim kiełbasę lub jajka. Jak na Węgrów przystało kiełbasa, którą dodają do leczo jest kiełbasą z dodatkiem papryki, na ogół lekko pikantną w smaku. Innym ze sposób na urozmaicenie leczo jest dodanie do niego jajek. Moja teściowa, która jest Węgierką, zrobiła nam jakiś czasu temu takie właśnie leczo. W tej wersji leczo, surowe jajka wbija się do gorących warzyw i miesza, do momentu w którym się zetną.

Poniższy przepis na jarskie leczo z jajkiem jest odrobinę inny od tego mojej teściowej, gdyż używam w nim gotowanych na twardo jajek. Jajka dodaję w momencie, w którym pozostałe warzywa są miękkie, a danie jest niemalże gotowe do podania. Osobiście najbardziej lubię podawać leczo z pieczywem lecz równie dobrym dodatkiem jest ugotowany na sypko ryż biały. Dodatkowo, leczo podać można z keksem kwaśniej śmietany, która to bardzo fajnie komponuje się zarówno z pomidorami jak i z papryką. Polecam Wam poniższy przepis na leczo z jajkiem i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Wegetariańskie leczo
Leczo

Składniki na leczo z jajkiem.

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 600 g żółtej papryki
  • 400 g pomidorów
  • 300 g cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 1,5 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
  • 200 ml wody

Jak zrobić leczo z jajkiem.

Do garnka włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz olej. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać paprykę w proszku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilak sekund. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną na paski paprykę, wodę, sól oraz pieprz. Całość doprowadzić do zagotowania, po czym gotować po przykryciem na małym ogniu, do momentu w którym warzywa zmiękną. Mi zajęło to 20 minut. Na koniec dodać pokrojone na ćwiartki jajka i kontynuować gotowanie przez 2-3 minuty. Gotowe leczo podawać na obiad, na lunch bądź jako przystawkę.

Węgierskie leczo z jajkiem
Leczo

Warto wiedzieć robiąc leczo z jajkiem.

Z pomidorów nie usuwam skórki. Po umyciu pomidory lekko osuszam, a następnie kroję w małą kostkę.

W moim leczo wykorzystałam żółtą paprykę o nazwie TV papryka.

Jajka na twardo gotowałam przez 8 minut, a sięgnęłam po jajka rozmiaru „M”.

Lubisz dania z papryką? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Omlet jajeczny z papryką.

Węgierskie leczo z jajkiem
Leczo
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Leczo z jajkiem
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *