Te trufle kokosowe zrobiły ostatnio furorę wśród mojej rodziny oraz przyjaciół. Każdy kto ich skosztował pytał mnie o przepis 🙂 Sama muszę przyznać, iż nie dziwię się moim gościom, gdyż osobiście uwielbiam te właśnie trufle. Są one nie tylko niezwykle proste do przygotowania ale również obłędne w smaku. Trufle kokosowe robię na bazie biszkoptów, śmietanki, masła oraz białej czekolady. Do smaku dodaję odrobinę likieru koksowego, po czym masę obtaczam w drobnych wiórkach kokosowych. Masa, z której formuję trufle musi być w miarę sztywna, dlatego też po jej przygotowaniu wkładam ją na kilka godzin do lodówki. Ja zawsze robię najpierw testowego trufla, formuję masę w dłoniach i jeśli kulka z masy ma okrągły kształt i pozostaje zwarta wiem, iż masa jest gotowa.
Moje trufle po przygotowaniu przetrzymuję w lodówce. Układam je albo na talerzyku, który przykrywam folią, albo wkładam je do plastikowego pojemnika, który szczelnie zamykam. Te pyszne trufle kokosowe serwuję na spotkaniach w gronie znajomych oraz imprezach okolicznościowych. Idealnie sprawdzają się podane na słodkim stole oraz zaserwowane na deser. Polecam Wam poniższy przepis na trufle kokosowe i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na trufle kokosowe.
- 18 dkg biszkoptów lady fingers
- 20 dkg białej czekolady
- 200 ml śmietanki kremówki (36%)
- 2 dkg masła
- 2 łyżki likieru kokosowego
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Jak zrobić trufle kokosowe.
Biszkopty zmiksować za pomocą malaksera bądź pokruszyć tłuczkiem. Konsystencja biszkoptów po ich zmiksowaniu/pokruszeniu, powinna być sypka, niemalże identyczna jak konsystencja mąki.
Do garnka wlać śmietankę i zagotować. Garnek zdjąć z ognia i do śmietanki dodać połamaną na kawałki białą czekoladę oraz masło. Mieszać do momentu, w którym czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą. Chwilę wystudzić, a następnie do letniej masy czekoladowej dodać pokruszone biszkopty wraz z likierem kokosowym. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do miseczki i przykryć. Miseczkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie masę wyjąć z lodówki, nabierać ją łyżką i formować z niej małe kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z kulek dokładnie obtaczać w wiórkach kokosowych, po czym układać na talerzyku. Gotowe trufle kokosowe przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc trufle kokosowe.
Łącznie uzyskałam 18 sztuk trufli kokosowych.
Likier kokosowy zastąpić można likierem marcepanowym.
Moje trufle na ogół robię z biszkoptów lady fingers. Możecie je zastąpić innymi biszkoptami, które mają podobny smak i konsystencję jak biszkopty lady fingers.
Lubisz ciasta z kokosem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kokosanki.







Dodaj komentarz