Kokosowe trufle

Trufle kokosowe

Te trufle kokosowe zrobiły ostatnio furorę wśród mojej rodziny oraz przyjaciół. Każdy kto ich skosztował pytał mnie o przepis 🙂 Sama muszę przyznać, iż nie dziwię się moim gościom, gdyż osobiście uwielbiam te właśnie trufle. Są one nie tylko niezwykle proste do przygotowania ale również obłędne w smaku. Trufle kokosowe robię na bazie biszkoptów, śmietanki, masła oraz białej czekolady. Do smaku dodaję odrobinę likieru koksowego, po czym masę obtaczam w drobnych wiórkach kokosowych. Masa, z której formuję trufle musi być w miarę sztywna, dlatego też po jej przygotowaniu wkładam ją na kilka godzin do lodówki. Ja zawsze robię najpierw testowego trufla, formuję masę w dłoniach i jeśli kulka z masy ma okrągły kształt i pozostaje zwarta wiem, iż masa jest gotowa.

Moje trufle po przygotowaniu przetrzymuję w lodówce. Układam je albo na talerzyku, który przykrywam folią, albo wkładam je do plastikowego pojemnika, który szczelnie zamykam. Te pyszne trufle kokosowe serwuję na spotkaniach w gronie znajomych oraz imprezach okolicznościowych. Idealnie sprawdzają się podane na słodkim stole oraz zaserwowane na deser. Polecam Wam poniższy przepis na trufle kokosowe i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Kokosowe trufle
Trufle

Składniki na trufle kokosowe.

  • 180 g biszkoptów lady fingers
  • 200 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 20 g masła
  • 2 łyżki likieru kokosowego
  • 5 łyżek wiórków kokosowych

Jak zrobić trufle kokosowe.

Biszkopty zmiksować za pomocą malaksera bądź pokruszyć tłuczkiem. Konsystencja biszkoptów po ich zmiksowaniu/pokruszeniu, powinna być sypka, niemalże identyczna jak konsystencja mąki.

Do garnka wlać śmietankę i zagotować. Garnek zdjąć z ognia i do śmietanki dodać połamaną na kawałki białą czekoladę oraz masło. Mieszać do momentu, w którym czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą. Chwilę wystudzić, a następnie do letniej masy czekoladowej dodać pokruszone biszkopty wraz z likierem kokosowym. Całość dokładnie wymieszać, przełożyć do miseczki i przykryć. Miseczkę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie masę wyjąć z lodówki, nabierać ją łyżką i formować z niej małe kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z kulek dokładnie obtaczać w wiórkach kokosowych, po czym układać na talerzyku. Gotowe trufle kokosowe przetrzymywać w lodówce.

Kokosowe trufle
Trufle

Warto wiedzieć robiąc trufle kokosowe.

Łącznie uzyskałam 18 sztuk trufli kokosowych.

Likier kokosowy zastąpić można likierem marcepanowym.

Moje trufle na ogół robię z biszkoptów lady fingers. Możecie je zastąpić innymi biszkoptami, które mają podobny smak i konsystencję jak biszkopty lady fingers.

Lubisz ciasta z kokosem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kokosanki.

Kokosowe trufle
Trufle
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Trufle kokosowe
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *