Leczo to węgierskie danie robione z papryki, pomidorów oraz cebuli. Duszone warzywa do smaku doprawia się papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Danie to może mieć prostą formę czyli składać się z samych tylko warzyw, lecz bardzo często znaleźć można w nim kiełbasę lub jajka. Jak na Węgrów przystało kiełbasa, którą dodają do leczo jest kiełbasą z dodatkiem papryki, na ogół lekko pikantną w smaku. Innym ze sposób na urozmaicenie leczo jest dodanie do niego jajek. Moja teściowa, która jest Węgierką, zrobiła nam jakiś czasu temu takie właśnie leczo. W tej wersji leczo, surowe jajka wbija się do gorących warzyw i miesza, do momentu w którym się zetną.
Poniższy przepis na jarskie leczo z jajkiem jest odrobinę inny od tego mojej teściowej, gdyż używam w nim gotowanych na twardo jajek. Jajka dodaję w momencie, w którym pozostałe warzywa są miękkie, a danie jest niemalże gotowe do podania. Osobiście najbardziej lubię podawać leczo z pieczywem lecz równie dobrym dodatkiem jest ugotowany na sypko ryż biały. Dodatkowo, leczo podać można z keksem kwaśniej śmietany, która to bardzo fajnie komponuje się zarówno z pomidorami jak i z papryką. Polecam Wam poniższy przepis na leczo z jajkiem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na leczo z jajkiem.
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 60 dkg żółtej papryki
- 40 dkg pomidorów
- 30 dkg cebuli
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1,5 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
- 200 ml wody
Jak zrobić leczo z jajkiem.
Do garnka włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz olej. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać paprykę w proszku oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilak sekund. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną na paski paprykę, wodę, sól oraz pieprz. Całość doprowadzić do zagotowania, po czym gotować po przykryciem na małym ogniu, do momentu w którym warzywa zmiękną. Mi zajęło to 20 minut. Na koniec dodać pokrojone na ćwiartki jajka i kontynuować gotowanie przez 2-3 minuty. Gotowe leczo podawać na obiad, na lunch bądź jako przystawkę.

Warto wiedzieć robiąc leczo z jajkiem.
Z pomidorów nie usuwam skórki. Po umyciu pomidory lekko osuszam, a następnie kroję w małą kostkę.
W moim leczo wykorzystałam żółtą paprykę o nazwie TV papryka.
Jajka na twardo gotowałam przez 8 minut, a sięgnęłam po jajka rozmiaru “M”.
Lubisz dania z papryką? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Omlet jajeczny z papryką.


Leczo chodzi już za mną. Z jajkiem nie robiłam jeszcze, więc na pewno spróbuję