Ten przepis jest potwierdzeniem na to, iż w tempurze robić można nie tylko warzywa czy owoce morza lecz również nieco bardziej wyszukane produkty, takie jak chociażby kwiat bzu. Raz w roku mamy kilka tygodni w ciągu, których kwitnie czarny bez i to jego kwiaty właśnie rewelacyjnie sprawdzają się w tempurze. Jest jeszcze czas, aby to danie zrobić w tym roku lecz trzeba się spieszyć, gdyż bez powoli już przekwita. Ja to danie robiłam w ubiegłym tygodniu i wtedy jeszcze udało mi się zerwać dość sporo kwiatów czarnego bzu.
Danie to jest przygotowywane na głębokim tłuszczu, w poniższym przypadku jest to olej słonecznikowy. Nie wyobrażam sobie robić tego dania na maśle czy smalcu, gdyż tempura po usmażeniu musi być lekka, a ten efekt lekkości uzyskamy tylko poprzez smażenie w oleju. Przepis na ciasto na tempurę znajdziecie na blogu, podlinkowuję go wam także w liście składników. Po zrobieniu ciasta na tempurę należy przygotować kwiaty. Ja moczę je przez chwilkę w wodzie z dodatkiem cukru, po czym osuszam i przed pokryciem ciastem obowiązkowo oprószam mąką. Oprószenie mąką sprawia, iż tempura po usmażeniu nie odchodzi od kwiatów, a wręcz przeciwnie dobrze do nich przylega. Pokryte tempurą kwiaty smażę przez około 3-4 minuty, na lekko złotawy kolor – należy jednak uważać, aby ich nie przypalić. Usmażone kwiaty bzu posypuję solą i podaję na przekąskę. Ostatnio jadłam je wraz z moją trzyletnią bratanicą, która po ich zjedzeniu stwierdziła, iż “były pyszniutkie” 🙂 Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na kwiaty bzu w tempurze i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kwiaty bzu w tempurze.
- ciasto na tempurę według przepisu TUTAJ
- 12 małych lub 6 większych kwiatów bzu
- 1 łyżeczka cukru
- woda
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- olej do smażenia

Jak zrobić kwiaty bzu w tempurze.
Kwiaty bzu włożyć do miski, zalać zimną wodą, wsypać cukier i odstawić na 10 minut. Kolejno, każdy kwiat bzu osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym oprószyć mąką i włożyć do ciasta na tempurę. Kwiaty dokładnie pokryć ciastem lecz strzepać jego nadmiar, gdyż ciasto powinno tylko delikatnie je pokryć.
Do głębokiego garnka wlać olej, rozgrzać i kiedy gorący wkładać pokryte tempurą kwiaty bzu. Smażyć na średniej wielkości ogniu na lekko-złotawy kolor, po czym wykładać na papierowy ręcznik. Usmażone kwiaty bzu podawać oprószone szczyptą soli.

Warto wiedzieć robiąc kwiaty bzu w tempurze.
Do smażenia wybieram olej słonecznikowy ponieważ wolę jego zapach od zapachu oleju rzepakowego, chociaż smażenie kwiatów wykonać można także na oleju rzepakowym.
Ciasto w momencie moczenia w nim kwiatów powinno być zimne.
Najlepsze w tym daniu będą małe kwiaty bzu, gdyż po usmażeniu są one najbardziej chrupiące. Większe sztuki zalecam przekroić na pół.
Lubisz dania z tempurą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jajka nadziewane szpinakiem w tempurze.


Dodaj komentarz