W końcu nadszedł czas na jagodzianki. Za każdym razem kiedy robię te drożdżowe bułeczki, znikają one w mgnieniu oka. Jagodzianki robię z jagodami leśnymi, na co zresztą wskazuje sama nazwa tych bułek. Przygotowanie bułeczek zaczynam od zrobienia ciasta drożdżowego, które to ciasto po wyrobieniu i wyrośnięciu dzielę na mniejsze części. Każdą z nich wypełniam połączonymi z cukrem i proszkiem budyniowym jagodami. Po wierzchu drożdżówki posypuję lekką kruszoną z cukru, mąki oraz masła. Te proste jagodzianki piekę w 180 stopniach przez około 25 minut lub do momentu, w którym bułeczki są nieco przypieczone.
Jagodzianki smakują pysznie podane ze szklanką mleka lub kakao. Idealnie sprawdzają się zaserwowane na śniadanie oraz na kolację. Zachęcam was do przygotowania tych bułek na drożdżach w domu, a poniżej zostawiam wam przepis na jagodzianki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na jagodzianki.
- 35 dkg mąki pszennej
- 1 jajko “M”
- 5 dkg miękkiego masła
- 2 dkg świeżych drożdży
- 3 dkg cukru pudru
- 150 ml letniego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo:
- 10 dkg jagód
- 1/2 łyżka cukru
- 1/2 łyżka budyniu śmietankowego w proszku
- 1 jajko do posmarowania bułek
Kruszonka:
- 4 dkg mąki
- 2 dkg masła
- 2 dkg cukru pudru

Jak zrobić jagodzianki.
Przygotowanie jagodzianek zaczniemy od zrobienia kruszonki. W miseczce połączyć mąkę z miękkim masłem oraz cukrem pudrem.
Do osobnej miski włożyć drożdże, dodać letnie mleko, cukier puder oraz dwie łyżki mąki odebrane z całości. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajko, wanilię i wymieszać. Następnie dodać miękkie masło i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 8 minut, po czym miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 7-8 części, po czym każdą z nich formować w kulkę, którą spłaszczać na dłoni. W miseczce wymieszać jagody z proszkiem budyniowym i cukrem. Pośrodku każdego placka drożdżowego ułożyć około łyżkę jagód, następnie ciasto zlepić tak, aby szczelnie zamknąć w nim jagody. Bułeczkom nadać owalny kształt formując je w dłoniach, po czym ułożyć je na blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i ostawić do wyrośnięcia na około 25 minut. Wyrośnięte jagodzianki posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem oraz posypać kruszonką. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 25 minut.

Warto wiedzieć robiąc jagodzianki.
Jajko, mąka oraz cukier pudrem wykorzystane do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową.
Jagodzianki zrobić można zarówno ze świeżymi jak i z mrożonymi jagodami. Mrożonych jagód lepiej jest nie rozmrażać przed włożeniem ich w ciasto, ponieważ puszczą sok i gorzej nam będzie połączyć je z ciastem.
Moich jagodzianek nie wypełniałam dużą ilością jagód, ale jeśli lubicie możecie użyć nieco większą ich ilość, aniżeli ta podana przeze mnie w liście składników. Ogóle z ilością jagód trzeba uważać, gdyż zbyt duża ilość sprawi, iż bułki mogą namoknąć sokiem.
Lubisz ciasta z jagodami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sernik jogurtowy z jagodami.


Dodaj komentarz