Prawdziwa tortilla ziemniaczana kojarzy mi się oczywiście z Hiszpanią. Tam też taką właśnie tortillę jadłam ją po raz pierwszy. W Hiszpanii tortillą zajadają się wszyscy. Jest ona częścią tapaz oraz często podaje się ją także na śniadanie.
Tortilla hiszpańska to nic innego jak jajka wymieszanie z ziemniakami. Całość jest następnie smażona na oliwie bądź maśle. W zależności od tego czy lubimy dodatki czy też nie, smak jajek i ziemniaków możemy wzbogacić dodając zioła bądź cebulę. Tak naprawdę od nas zależy co znajdzie się w naszej tortilli. Ja zazwyczaj swoją tortillę robię w wersji podstawowej czyli bez dodatków. W takiej formie smakuje mi ona najbardziej. Tortillę podaję z dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu i oliwą z oliwek.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tortillę.
- 4 jajka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- czarny pieprz (do smaku)
- 1 i 1/2 łyżeczka soli
- 100 ml mleka
- 20 dkg ziemniaków

Jak zrobić tortillę z ziemniaków.
Ziemniaki obrać, pokroić na 4-o centymetrowe plastry, które ugotować na miękko w osolonej jedną łyżeczką soli wodzie.
W miseczce widelcem lekko roztrzepać jajka. Dodać do nich pół łyżeczki soli, mleko oraz gorące ziemniaki. Całość wymieszać, starając się rozgniatać krążki ziemniaczane widelcem. Ziemniaki powinny pozostać w kawałkach, ale nie powinny mieć zbyt dużej wielkości krążków.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i kiedy gorąca, wylać masę z ziemniaków i jajek. Piec na bardzo małym ogniu na złoty kolor około przez 20 minut. Po upływie tego czasu tortillę przewrócić na drugą stronę. Na patelni położyć plaski talerz bądź deskę, kolejno odwrócić patelnię do góry nogami, tak aby danie znalazło się na desce bądź talerzu, po czym ostrożnie zsunąć je z powrotem na patelnię. Piec przez kolejne 10 minut. Gorącą tortillę podawać skropioną oliwą z oliwek i posypaną pieprzem.

Warto wiedzieć robiąc tortillę ziemniaczaną.
Patelnia, której użyłam do smażenia tortilli miała średnicę 15-u centymetrów.
W trakcie pieczenia tortillę możemy przykryć pokrywką. Upiecze się ona wtedy zdecydowanie szybciej.
Lubisz dania z ziemniakami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Smażone ziemniaki z ziołami.
Bardzo lubię taką klasyczną z cebulą. A już w ogóle najlepsza jest na zimno 🙂
Ja uwielbiam na ciepło. Ale kwestia gustu chyba 🙂