Prosty dip z karmelizowanej cebuli, który podany na imprezach robi zawsze prawdziwą furorę. Wydawać by się mogło, iż dip cebulowy nie jest czymś co może zachwycić smakiem ale nic bardziej mylnego. Podsmażona na maśle z dodatkiem tymianku oraz cydru cebula nabiera słodkiego i wyrazistego smaku. Po wystudzeniu i połączeniu z serkiem kremowym oraz śmietaną, a także doprawieniu solą i pieprzem, dip cebulowy jest gotowy do podania.
Z czym serwować dip z karmelizowanej cebuli? Zarówno świeże warzywa, chipsy, precelki, tosty z chleba czy krakersy sprawdzą się podane z tym dipem. Jeśli chodzi o wybór warzyw, to chrupiące i soczyste warzywa takie jak ogórek, papryka czy marchew są doskonałym uzupełnieniem smaku dipu cebulowego. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na dip z karmelizowanej cebuli i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na dip z karmelizowanej cebuli.
- 30 dkg cebuli
- 3 małe gałązki tymianku
- 100 ml cydru jabłkowego
- 1/2 łyżeczka soli (płaska)
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 5 dkg masła
- 20 dkg serka kremowego
- 10 dkg kwaśniej śmietany

Jak zrobić dip z karmelizowanej cebuli.
Obraną cebulę pokroić w małą kostkę i przełożyć na talerzyk. Na patelnię włożyć masło, roztopić i kiedy płynne dodać świeży tymianek, który smażyć przez kilka sekund. Następnie włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć ją na średniej wielkości ogniu z tendencją do małego przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Kolejno, wlać cydr jabłkowy i kontynuować smażenie do momentu, w którym cydr całkowicie odparuje, a cebula nabierze złoto-brazowego koloru – powinno to zając 20-25 minut. Karmelizowaną cebulę wystudzić.
Do miski włożyć karmelizowaną cebulę, usunąć gałązki tymianku, dodać sól, pieprz, serek kremowy oraz kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszać, po czym wstawić dip do lodówki na około 30 minut. Dip cebulowy podawać z dodatkiem świeżych warzyw, krakersów, pieczywa tostowego lub chipsów.

Warto wiedzieć robiąc dip z karmelizowanej cebuli.
Ten dip przygotowałam z żółtej cebuli lecz można zrobić go również z cebuli białej bądź czerwonej.
Świeży tymianek zastąpić można tymiankiem suszonym. Wystarczy dodać nieco ponad 1/4 łyżeczkę suszonego tymianku, aby dip nabrał ziołowego aromatu oraz smaku.
Karmelizując cebulę należy uważać, aby jej nie przypalić ani nie spalić, gdyż nie jest to efekt, który chcemy uzyskać. Przypalona cebula będzie gorzka i popsuje smak naszego dipu. Sugeruję karmelizować cebulę na małym ogniu z lekką tendencją do średniego.
Lubisz dip z cebulą? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Dip z selera i czerwonej cebuli.


Dodaj komentarz