Ciasto Opera to francuski słodki wypiek, w którym nasączone syropem kawowym ciasto migdałowe, tak zwane Joconde przełożone jest kremem czekoladowym oraz kremem kawowym. Całość pokryta jest polewą czekoladową. To ciasto jest prawdziwym rarytasem dla wszystkich fanów deserów z kawą, albowiem zarówno krem jak i syrop, które znajdują się w tym cieście ją zawierają. W przypadku kremu jest to dodatek kawy w proszku, natomiast w syropie znajduje się intensywnie parzona kawa. Może to być zarówno kawa espresso jak i każda inna mocna kawa bądź napar z kawy. Opera to słodki wypiek, do przygotowania którego potrzebujemy zarówno nieco czasu jak i cierpliwości, ale efekt końcowy jest tego wart, gdyż ciasto to smakuje rewelacyjnie.
Przygotowanie klasycznego francuskiego ciasta Opera zaczynam od upieczenia ciasta migdałowego, które to ciasto piekę na jednej blaszce do pieczenia. Po upieczeniu studzę je i przekrawam wpół, a później dzielę również każdy blat na dwie części, gdyż w sumie potrzebne są nam trzy równe blaty ciasta. Kiedy ciasto migdałowe mam już gotowe robię ganache czekoladowy. Jego przygotowanie jest bardzo proste i ogólnie dość szybkie. Krem kawowy zajmuje najwięcej czasu i jest najbardziej skomplikowanym elementem tego deseru. Podstawą tego kremu są utarte na puszystą masę żółta jajek, do których do żółtek wolnym strumieniem wlewany jest gorący cukier z wodą. Tutaj potrzebny nam jest termometr cukierniczy, gdyż temperatura płynu powinna oscylować pomiędzy 115 – 120 stopni Celsjusza. Połączenie utartych żółtek z płynnym cukrem robię zawsze przy pomocy miksera planetarnego zwłaszcza, iż całość należy ucierać przez około 10 minut.
Syrop kawowy oraz polewa czekoladowa to te z łatwiejszych do przygotowania elementów tego deseru. W obu przypadkach należy ze soba połączyć składniki, jedne z nich chwilę gotując, zaś inne rozpuszczając w mikrofali. Kiedy wszystkie elementy deseru są gotowe, składamy ciasto w całość. Ja robię to na desce lub na blasze do pieczenia, jak kto woli. Gotowe ciasto koniecznie należy przed podaniem schłodzić w lodówce. Zachęcam was do sięgnięcia po przepis na ciasto Opera i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na ciasto Opera.
Ciasto migdałowe:
- 15 dkg mąki migdałowej
- 10 dkg cukru pudru
- 7 dkg mąki pszennej
- 4 jajka “M”
- 5 dkg cukru kryształu
- 3 dkg topionego masła
- 3 białka jajek “M”
Ganache czekoladowy:
- 20 dkg gorzkiej czekolady
- 120 ml śmietanki kremówki (36%)
- 5 dkg masła
Krem kawowy:
- 10 dkg cukru kryształu
- 50 ml wody
- 4 żółtka
- 18 dkg masła
- 2 łyżeczki kawy w proszku
- 1 łyżeczka wody
Kawowe nasączenie (syrop kawowy):
- 5 dkg cukru kryształu
- 150 ml mocnej kawy
- 2 łyżki koniaku
Polewa czekoladowa:
- 10 dkg gorzkiej czekolady
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego

Jak zrobić ciasto Opera.
Przygotowanie ciasta migdałowego.
Do miski włożyć jajka, wsypać cukier kryształ i ubijać przez 5-6 minut. Do ubitych z cukrem jajek wmieszać mąkę migdałową. W osobnej misce ubić na sztywno białka wraz ze szczyptą soli. Do ubitych białek małymi porcjami dodać cukier puder, cały czas ubijając. Ubite z cukrem białka wmieszać do miski z mąką i jajkami, po czym dodać do nich przesianą przez sitko mąkę pszenną, a na końcu wlać schłodzone lecz płynne masło. Ciasto migdałowe wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 na 12-14 minut. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić wzdłuż na pół.
Przygotowanie kremów oraz nasączenia.
Ganache czekoladowy: do garnka wlać śmietankę kremówkę, zagotować po czym zdjąć garnek z ognia i dodać miękkie masło oraz połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać tak długo, aż czekolada i masło rozpuszczą się i powstanie gęsty krem, który kiedy gotowy należy wystudzić.
Nasączenie kawowe: do garnka wlać kawę, dodać cukier kryształ i zagotować. Gotować około minuty, po czym wystudzić i dodać koniak. Wymieszać.
Krem kawowy: do osobnego garnka wlać wodę, wsypać cukier kryształ i zagotować. Garnek przykryć lekko uchyloną pokrywką, włożyć termometr cukierniczy i gotować na małym ogniu, do momentu w którym płyn osiągnie temperaturę 115 stopni Celsjusza. Gotujący się z wodą cukier dość często mieszać, aby cukier się nie skrystalizował. W międzyczasie do miski robota planetarnego włożyć żółtka, które ubijać przez około 3-y minuty do uzyskania puszystej masy. Kolejno, małym strumieniem wlać gorący cukier z garnka, cały czas ubijając. Ubijać tak długo, aż masa uzyska temperaturę pokojową – około 10 minut. Następnie, zmniejszyć obroty miksera do małych i wkładając po łyżce dodać miękkie masło, ubijać przez około 2-3 minuty. Na koniec dodać rozpuszczoną w łyżce wody kawę i ubijać przez kilka sekund.
Polewa czekoladowa: do miski włożyć kawałki czekolady i płynny olej koksowy. Wstawić na kilka sekund do mikrofali, do momentu w którym całość stanie się miękka i płynna. Wystudzić.
Powstałe z ciasta migdałowego blaty podzielić w taki sposób, aby dwa blaty dały nam trzy części, czyli jedna z części musi powstać z jednego z każdego z blatów. Każdy blat powinien mieć wymiar około 23 cm na 17 cm. Pierwszy blat z ciasta ułożyć na blaszce, skropić nasączeniem, po czym posmarować go zimnym kremem czekoladowym. Na kremie ułożyć kolejny blat, najlepiej ten, który powstał z dwóch osobnych części ciasta. Ten blat także skropić nasączeniem, na którym rozprowadzić krem kawowy. Z kremu odłożyć 2 łyżki, którymi posmarować skropioną nasączeniem górę ciasta, równo rozprowadzając i wyrównując krem. Na wierzch wylać płynną, chłodną polewę i ładnie wyrównać ją nożem. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, aby kremy dobrze stężały.

Warto wiedzieć robiąc ciasto Opera.
Forma, w której piekłam ciasto miała wymiary 35 na 26 cm.
Jajka wykorzystane do przygotowania ciasta migdałowego, jak i mąka oraz cukier powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto można upiec na dwóch bądź na trzech indywidualnych blaszkach, nie ma wtedy potrzeby krojenia go wpół oraz na mniejsze części. Piekąc ciasta na dwóch blaszkach należy odpowiednio skrócić czas pieczenia.
Lubisz ciasta z kremem czekoladowym? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Ciasto czekoladowe z kremem truflowym i pomarańczą.


Dodaj komentarz