Krucha tarta z gruszką i serem to wytrawny wypiek, który łączy w sobie słodkie owoce z serowym nadzieniem. Chrupkości tarcie nadaje nie tylko kruche ciasto ale także grubo-siekane orzechy włoskie. Ta wytrawna tarta sprawdza się na imprezach jako przystawka podana na zimno.
Przygotowanie kruchej tarty z gruszką i serem zaczynam od zrobienia kruchego ciasta. Do ciasta używam mąki, masła, żółtek, odrobiny soli, proszku, cukru pudru oraz śmietany. Po połączeniu składników szybko zarabiam je w całość, po czym wkładam ciasto do lodówki, aby lekko stwardniało dzięki czemu będzie je łatwiej rozwałkować. Po wyjęciu z lodówki ciasto wałkuję i wykładam nim formę do pieczenia, nakłuwam widelcem i podpiekam bez nadzienia. Nakłucie i obciążenie ciasta ziarnami bądź kulkami sprawia, iż w trakcie pieczenia nie wybrzusza się, przeciwnie pozostaje idealnie równe. Podpieczenie ciasta jest konieczne, gdyż w przeciwnym razie po wypełnieniu płynnym nadzieniem, ciasto może nim nasiąknąć co sprawi, iż po upieczeniu będzie surowe.
Podpieczone ciasto wypełniam nadzieniem serowym, które robię poprzez wymieszanie jajek z serkiem mascarpone i dodaniem do nich sera pleśniowego. Na nadzieniu układam kawałki gruszki i posypuję krojonymi orzechami włoskimi. Całość wstawiam do piekarnika na nieco ponad 30 minut. Upieczoną tartę studzę, gdyż ciepłą jest nie tylko ciężko pokroić ale ponieważ serwuję ją na zimno to musi najpierw wystygnąć. Tartę z gruszką i serem podać można z dodatkiem rukoli, roszponki bądź mieszanki salad. Dodatkowo, tarta smakuję pysznie skropiona odrobiną miodu bądź syropu z agawy. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na tartę z gruszka i serem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kruchą tartę z gruszką i serem.
Kruche ciasto:
- 20 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta
- 10 dkg zimnego masła
- 1/3 łyżeczka soli
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 1/4 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczka cukru pudru
Nadzienie serowe:
- 10 dkg sera pleśniowego
- 4 dkg orzechów włoskich
- 2 jajka
- szczypta soli
- 35 dkg gruszek
- 25 dkg serka mascarpone

Jak zrobić kruchą tartę z gruszką i serem.
W większej misce połączyć jajka z serkiem mascarpone, szczyptą soli oraz pokruszonym serem pleśniowym. Gruszki obrać, wyjąć ziarna i pokroić na cienkie plastry. Orzechy włoskie grubo posiekać.
Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder. Za pomocą miksera planetarnego z nakładką hak mieszać składniki do momentu, w którym łączą się w całość. W tym momencie dodać żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto lekko podsypać mąką, cienko rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę uprzednio wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką. W kilku miejscach ciasto nakłuć widelcem, po czym ułożyć na nim papier do pieczenia, na który wysypać nasiona grochu bądź kulki obciążające.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 na 15 minut. Kolejno, wyjąć i ostrożnie usunąć papier oraz ziarna, po czym ponownie wstawić ciasto do piekarnika tym razem na 5 minut. Po tym czasie wyjąc ciasto z piekarnika, wypełnić je nadzieniem, na którym ułożyć plastry gruszek oraz posypać kawałkami orzechów. Tartę z nadzieniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-35 minut. Upieczoną tartę przed podaniem wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc kruchą tartę z gruszką i serem.
Składniki na kruche ciasto połączyłam przy pomocy miksera planetarnego lecz można je również połączyć na stolnicy. Najpierw mąkę, masło, sól i proszek siekamy dokładnie nożem, po czym dodajemy żółtka oraz śmietanę i zaginamy ciasto.
Koniecznie należy sięgnąć po słodkie i jednocześnie miękkie gruszki, gdyż mamy wtedy pewność, iż po nieco ponad 30 minutach w piekarniku na pewno będą upieczone.
Orzechy włoskie zastąpić można orzechami pekan.
Tartę piekłam w metalowej formie do tarty o średnicy 26-ch centymetrów. Formę na tartę najpierw bardzo dokładnie wysmarowałam margaryną, po czym oprószyłam odrobiną mąki.
Lubisz wytrawne tarty? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tartę cebulową.


Dodaj komentarz