Makaron ze szprotkami, sosem pomidorowym i papryką to danie obiadowe, które świetnie sprawdza się jako pomysł na obiad robiony po pracy. Jak to bywa w przypadku dań podstawą, których jest makaron, czas ich przygotowania jest dość szybki. W przypadku tego dania makaron, na który postawiłam to makaron bucatini wyglądem zbliżony do spaghetti. To nie makaron jest jednak królem tego dania ale sos przygotowany na bazie krojonych pomidorów z puszki, oliwek, papryki i wędzonych szprotek. Wędzone szprotki jak to zresztą przystało na wędzoną rybę mają intensywny smak oraz zapach, stąd też pewnie nie każdemu podpasują. Pomimo swojego rozmiaru te małe rybki zawierają sporo wartości odżywczych, warto zatem przekonać się do ich konsumpcji. Połączone z sosem pomidorowym oraz świeżymi ziołami tracą nieco na intensywności jeśli chodzi o smak, ale nadal są dość znacząco tym w daniu wyczuwalne.
Aby zaoszczędzić na czasie, makaron gotuję niemalże w tym samym momencie, w którym robię sos, a dokładnie rzecz biorąc po upływie połowy czasu od zagotowania się pomidorów z czosnkiem i cebulą nastawiam wodę na makaron. Dzięki temu w momencie, w którym sos jest gotowy mam również ugotowany makaron i mogę od razu podawać obiad. To danie makaronowe zrobić można w mniej niż 30 minut, dlatego też jest idealne na szybki obiad w trakcie tygodnia. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na makaron ze szprotkami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na makaron ze szprotkami.
- 12 dkg wędzonych szprotek
- 40 dkg krojonych w kostkę pomidorów z puszki
- 10 dkg żółtej papryki
- 6 dkg oliwek kalamata
- 2 średniej wielkości ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- mały pęczek natki pietruszki
- 200 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 12 dkg cebuli
- mały pęczek bazylii
- 25 dkg makaronu bucatini + 1 łyżeczka soli

Jak zrobić makaron ze szprotkami.
Do garnka wlać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średniej wielkości ogniu przez 2-3 minuty. Kolejno, dodać pokrojony na plasterki czosnek i smażyć przez kilka sekund. Następnie wlać pomidory z puszki pokrojone w kostkę oraz wodę, zagotować i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodać pokojoną w paski paprykę i przekrojone wzdłuż na pół oliwki kalamata. Kontynuować gotowanie przez 5 minut, po czym dodać pokrojone na mniejsze kawałki szprotki, sól, pieprz, pokrojoną bazylię i natkę i trzymać na ogniu przez 2-3 minuty.
Makaron ugotować w osolonej 1 łyżeczką soli wodzie, według instrukcji na jego opakowaniu. Ugotowany makaron odlać na durszlak, przelać zimną wodą i odstawić na chwilę. Makaron włożyć do dużej miski i połączyć z sosem z garnka. Podawać od razu po przygotowaniu kiedy jeszcze gorący.

Warto wiedzieć robiąc makaron ze szprotkami.
W tym przepisie użyłam wędzonych szprotek, z których przed dodaniem do sosu usunęłam główki oraz ogonki. Szprotki pokroiłam na kawałki o długości 3-4 centymetra każdy.
Oliwki kalamata zastąpić można oliwkami zielonymi lub czarnymi.
Makaron, po który sięgnęłam robiąc to danie to makaron bucatini. Jest to makaron kształtem podobny do spagetti lecz od spaghetti nieco grubszy, z dziurką w środku wzdłuż długości makaronu. Makaron gotowałam przez 10 minut. Zastąpić można go każdym innym dowolnym makaronem.
Lubisz dania z wędzonymi szprotkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pastę kanapkową z wędzonych szprotek.


Uwielbiam wędzone szprotki, choć zazwyczaj jadałam je z chlebem 😉 Takie danie z makaronem musi naprawdę wspaniale smakować. Poza tym jest tu też wiele innych aromatycznych składników, które z pewnością dodają wspaniałego smaku. Już kusi, żeby spróbować przygotować tę potrawę 😉 Myślę, że będzie to naprawdę dobrym pomysłem. Wiem jaki obiad przygotuję za kilka dni 😉 Podejrzewam, że każdemu taki makaron będzie smakować, mimo wszystko szprotki dobrze pasują do wszystkiego, przynajmniej tak uważam.