Pieczarki faszerowane szynką, parmezanem i panko to pomysł na pyszną przystawkę, którą podać można zarówno na ciepło jak i na zimno. Do przygotowania faszerowanych grzybów potrzebne są sztuki o dużych rozmiarach kapeluszy, stad też najlepiej w tym daniu sprawdzają się pieczarki portobello. Grzybów tych nie obieram, wykręcam z nich nóżki, drobno kroję i podsmażam z czosnkiem i oliwą. Po podsmażeniu łączę je z chrupiącym panko, intensywnym parmezanem i szynką. Farsz doprawiam świeżo-krojoną natką pietruszki, która nadaje nadzieniu ziołowego aromatu.
Danie to jest daniem mięsnym z racji na wykorzystaną w farszu szynkę, powinno zatem posmakować wszystkim mniejszym bądź większym mięsożercom. Jeśli jednak macie ochotę na faszerowane pieczarki w wersji bezmięsnej, poniżej kilka propozycji.
Za każdym razem kiedy robię faszerowane pieczarki cieszą się one sporym zainteresowaniem wśród moich gości, bez znaczenia jest fakt czy akurat podaję te w wersji wegetariańskiej czy też te w wersji mięsnej. Dla mnie liczy się także czas, jaki muszę włożyć w przygotowanie moich przystawek oraz przekąsek. W przypadku faszerowanych grzybów jest on na ogół krótki, dlatego też faszerowane pieczarki są na liście tych dań, po które sięgam często robiąc imprezy okolicznościowe. Na ciepło są świetną przystawką, natomiast podane na zimno są wyśmienite jako przekąska na szwedzkim stole. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na pieczarki faszerowane szynką i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pieczarki faszerowane szynką.
- 8 sztuk pieczarek portobello (około 55-60 dkg)
- 10 dkg szynki
- 1 duży ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 4 dkg panko
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka natki pietruszki
- 4 dkg tartego sera parmezan

Jak zrobić pieczarki faszerowane szynką.
Pieczarki przetrzeć wilgotnym ręcznikiem papierowym, usunąć nóżki, które pokroić w małą kostkę. Na patelnię włożyć pokrojone pieczarki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oliwę z oliwek. Smażyć na średniej wielkości ogniu przez 5-6 minut i kiedy gotowe wystudzić. W miseczce połączyć zimne pieczarki, pokrojoną na paseczki szynkę, panko, sól, pieprz, drobno-krojoną natkę pietruszki i parmezan. Każdy kapelusz grzybowy dokładnie wypełnić farszem, lekko go dociskając. Faszerowane grzyby ułożyć na blaszce do pieczenia, którą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25-30 minut.

Warto wiedzieć robiąc pieczarki faszerowane szynką.
Grzybów nie obierałam, oczyściłam je tylko wilgotnym ręcznikiem papierowym.
W daniu tym wykorzystać można dowolny rodzaj szynki. Według mnie najlepiej sprawdza się szynka wieprzowa wędzona lecz użyć można także szynki gotowanej i nie musi to koniecznie być szynka wieprzowa ale na przykład może to być szynka drobiowa.
Panko można ewentualnie zastąpić bułką tartą.
Szukasz przepisów na faszerowane pieczarki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki nadziewane szpinakiem.







Dawno nie robiłam takich pieczarek. Muszę w końcu się za nie zabrać