Często robiąc mięso na obiad zastanawiam się z czym najlepiej mogłabym je podać. Oczywiście ziemniaki, ryż, kaszę czy makaron kiedyś się przejadają.
Kiedy mam już dość typowych dodatków, zaczynam szukać inspiracji. Tak też było i tym razem. Zrobiłam roladę ziemniaczaną z ciasta podobnego do tego na kopytka. Roladę nadziałam mieszanką szpinaku i suszonych pomidorów.
Taką roladę śmiało można podać do każdego rodzaju mięsa. Można ją także jeść samą z sosem, na przykład pieczarkowym bądź szpinakowym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na roladę ziemniaczaną ze szpinakiem.
- 60 dkg ziemniaków
- 10 dkg mąki pszennej plus mąka do podsypania (około 3 łyżki)
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 małe cebule szalotki
- 6 suszonych pomidorów w oliwie z pestkami dyni
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 30 dkg szpinaku mrożonego
- 2 łyżki oliwy z pomidorów
Jak zrobić roladę ziemniaczaną ze szpinakiem.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej 1/2 łyżeczki soli wodzie. Po ugotowaniu ziemniaki lekko wystudzić, mają być ciepłe ale nie gorące. Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski, dodać mąkę i wyrobić ciasto. Gdy ciasto ma już jednolitą konsystencję, przełożyć je na stolnicę i rozwałkować na grubość jednego centymetra. W czasie wałkowania starać się, aby ciasto miało kształt kwadratu.
Na patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę. Dodać do niej drobno pokrojoną cebulę oraz pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dwie minuty. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kontynuować smażenie przez kolejną minutę. Do lekko podsmażonych składników dodajemy mrożony szpinak, sól oraz pieprz. Całość smażymy na małym ogniu przez około siedem minut. Gotowe studzimy.
Na rozwałkowaną masę ziemniaczaną wykładamy farsz. Zaczynamy zwijać roladę. Gdy zwinięta, kroimy w centymetrowej grubości kromki. Każdą z kromek smarujemy oliwą z zalewy z pomidorów. Układamy na papierze do pieczenia. Zapiekamy przez czterdzieści minut w 180 stopniach Celsjusza. Po dwudziestu minutach kromki należy przewrócić na drugą stronę. Podawać do dań mięsnych bądź same z sosem.

Warto wiedzieć robiąc roladę ziemniaczaną ze szpinakiem.

Użyłam pomidorów suszonych w zalewie z oliwy z dodatkiem pestek dyni. Można użyć pomidorów bez dodatków kwestia gustu.
Lubisz suszone pomidory? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z rukolą, serem i suszonymi pomidorami.

Dodaj komentarz