Muffiny lubię nie tylko jeść ale i piec. Robię je często, gdyż ich przygotowanie jest szybkie i mało skomplikowane.

Nie wiem czy są osoby, którym muffiny nigdy się nie udały, ja osobiście nie miałam jeszcze takiej sytuacji. Myślę, iż ciasto na muffiny, bez względu na jego rodzaj, jest naprawdę łatwe do przygotowania.
W tych małych babeczkach fajne jest także to, iż możemy je zrobić i na słodko i na słono. Lista dodatków, po które możemy sięgnąć robiąc muffinki jest długa. Do wyboru mamy owoce, bakalie, warzywa, czekoladę czy chociażby ser. Teraz w sezonie jesiennym, kiedy zbyt duża ilość świeżych owoców nie jest dostępna, najlepiej jest robić muffiny z dynią, buraczkiem ćwikłowym, bananem czy jabłkami. Oczywiście zawsze można użyć mrożonych owoców, ale nie smakują one tak samo jak te świeże.
Muffiny bananowe z chia to słodki wypiek, który świetnie sprawdza się podany na śniadanie, deser bądź przekąskę. Ciasto na muffiny zrobiłam na bazie mąki pszennej, brązowego cukru, jajek, oleju, słodkich bananów oraz przypraw, w tym ziaren chia. Muffiny po upieczeniu były puszyste, miękkie i pełne cynamonowego aromatu.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na muffiny bananowe z chia.
- 1/2 szklanki brązowego cukru (14 dkg)
- 3 dojrzałe banany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki ziaren chia
- 20 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- szczypta soli
Jak zrobić muffiny bananowe z chia.
Banany jakich będziemy używać powinny być bardzo dobrze dojrzałe. Takie banany są niezwykle słodkie, co ma znaczący wpływ na smak muffinków.
Miękkie banany rozgnieść widelcem i przełożyć do miski. Do puree z bananów dodać olej oraz wanilię.
W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, ziarnami chia oraz cynamonem.
Do osobnej miski wsypać cukier, szczyptę soli oraz dodać jajka. Całość ubić na puszystą masę.
Do ubitych z cukrem jajek dodać masę bananową, a następnie wsypać suche składniki. Całość dokładnie wymieszać.
W metalowej formie do pieczenia muffinów ułożyć papierowe papilotki, które wypełnić ciastem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Upieczone muffiny wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc muffiny z chia.

Muffiny można udekorować suszonymi bananami bądź posypać cukrem pudrem.
Moje muffiny piekę najczęściej w papierowych papilotkach, ale można również użyć silikonowych foremek do muffinków.
Lubisz banany? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Bananowy baton z płatkami owsianymi.

Oj tak, muffinki to zawsze dobry pomysł 🙂 twoje wyglądają cudnie 🙂
Smakują pysznie też 🙂 Pozdrawiam
mniami, smakowite 🙂
🙂