Nie pamiętam gdzie po raz pierwszy jadłam ten dip. Pamiętam za to, iż od razu przypadł mi do gustu i bardzo posmakował.

Nie jestem wegetarianką ale często zdarza mi się gotować wegetariańskie potrawy, gdyż są lekkie i smaczne. Dodatkowo, cenowo dania wegetariańskie wychodzą nieco taniej.
Danie z groszku, o którym dzisiaj mowa sprawdziło się u mnie fajnie w połączeniu z grillowanymi warzywami. Można użyć dowolnej kombinacji warzyw i zrobić np. szaszłyki. Ten dip pasuje także do pieczonych ziemniaków, krakersów czy solonych paluchów.
Tego typu dip jest super rozwiązaniem na przyjęciach, kiedy zapraszamy dużą ilość gości, a nie chce nam się gotować. Sprawdzi się także podany z daniami mięsnymi, najlepiej według mnie łączy się z mięsem drobiowym.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks
Składniki na dip z groszku.
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki orzeszków ziemnych
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 20 dkg jogurtu naturalnego
- szczypta pieprzu ziołowego
Jak zrobić dip z zielonego groszku.
Groszek ugotować w osolonej 1 łyżeczką soli wodzie. Wystudzić. Ugotowany groszek włożyć do blendera. Dodać orzeszki ziemne, sok z cytryny, 1/2 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu oraz jogurt. Zmiksować na jednolitą masę.
Przed podaniem dip groszkowy warto schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc dip z groszku.
Użyłam orzeszków ziemnych prażonych. Były one bez dodatku soli. Jeśli użyjemy orzeszków solonych, uważajmy z ilością soli jaką dodajemy do dipu.
Lubisz dipy z warzyw? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Dip z selera i czerwonej cebuli.

Ciekawy przepis!