Piernik jest jednym z tych tradycyjnych ciast, które bardzo lubię. Pełen aromatu i przypraw sprawia, iż moim gościom zawsze bardzo smakuje.

Przepisów na ciasto piernikowe jest wiele. W przyszłości podzielę się z Wami tymi pozostałymi, które znam.
Przepis na dzisiejsze ciasto należy do tych z gatunku łatwych. Jeśli chodzi o użyte składniki, nie są one bardzo wyrafinowane. Nie oznacza to jednak, iż ten piernik na bazie herbaty nie jest smaczny, wręcz przeciwnie. W moim w domu ten piernik wyjątkowo wszystkim smakuje, dlatego też piekę go najczęściej spośród wszystkich pierników.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na piernik na bazie herbaty.
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 3/4 szklanki miodu (użyłam płynnego miodu akacjowego)
- 1 szklanka mocno zaparzonej czarnej herbaty
- 1 szklanka cukru brązowego muscovado
- 2 łyżeczki sody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 4 jaja
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
Jak zrobić piernik na czarnej herbacie.
Przygotowanie ciasta warto rozpocząć od zaparzenia herbaty, gdyż w momencie łączenia jej na późniejszym etapie z pozostałymi składnikami, powinna być zimna. Torebkę czarnej herbaty zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy do wystygnięcia.
Do dużej miski wsypać cukier, dodać do niego żółtka, po czym ubić całość mikserem na puszystą masę – około pięć minut. Gdy cukier z żółtkami jest już ubity, stopniowo dodajemy najpierw miód, a potem olej, cały czas kontynuując ubijanie. Kolejno wolnym strumieniem dodać herbatę.
W osobnej misce mieszamy przesianą przez sitko mąkę, sodę, przyprawę do piernika oraz kakao. Do mokrych składników dodajemy po trochu składniki suche, cały czas ubijając. Gdy składniki są już połączone, w osobnej misce ubijamy na sztywno białka wraz ze szczypt solą. Ubite białka delikatnie łączymy za pomocą łyżki z pozostałymi składnikami.
Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Piernik pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez godzinę i dziesięć minut. Upieczone ciasto można udekorować czekoladą i posypać kolorowa posypką.

Warto wiedzieć robiąc piernik.
Formę do pieczenia można wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Nie trzeba wtedy używać papieru.
Do upieczenia piernika użyłam okrągłej formy z kominem. Można użyć dowolnej formy jednak upewnijmy się, iż jest ona dość duża. Moja miała średnicę dwudziestu ośmiu centymetrów.
Jeśli lubimy rodzynki oraz orzechy włoskie można je także dodać do tego ciasta.
Lubisz desery z dodatkiem miodu? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Babeczki miodowe z sezonowymi owocami.

Przepysznie wygląda!
https://buszujwkuchni.com/- zapraszam 🙂
Zachęcamy aby dodać przepis do najnowszej akcji konkursowej ZAPACH ŚWIĄT na zBLOGowani.pl http://zblogowani.pl/akcja/zapach-swiat