Czekam z niecierpliwością na nowalijki. Nic nie jest w stanie zastąpić smaku świeżej sałaty, szczypiorku, rzodkiewki, pietruszki czy cebulki dymki.
W marcu pierwsze szklarniowe sztuki powinny już być dostępne w sklepach. Zresztą w tamtym tygodniu kupiłam już całkiem ładną rzodkiewkę. Nie wiem czy jest ona z importu bo nie zwróciłam uwagi na to w sklepie ale smakowała bardzo dobrze.
Rzodkiewkę jadłam na kanapkach ale zrobiłam z niej także pyszną surówkę. Surówka była idealna do pieczonych udek kurczaka, z którymi to udkami ją podałam.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na surówkę.
- duży pęczek rzodkiewki
- 25 dkg pomidorków koktajlowych
- 1 średniej wielkości cebula czerwona
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka octu jabłkowego
Jak zrobić surówkę z rzodkiewki.
Cebulę pokroić w kostkę lub w piórka. Włożyć do miseczki, dodać ocet i wymieszać. Odstawić na 20 minut.
Rzodkiewkę i pomidorki umyć, pokroić w ćwiartki. Włożyć do miski. Dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu i cebulę czerwoną z drugiej miseczki. Wymieszać. Podawać jako dodatek do innych dań.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc surówkę z rzodkiewki.
Do zamarynowania cebuli koniecznie użyjcie octu jabłkowego. Ma on delikatny smak i dobrze komponuje się z pozostałymi składnikami sałatki.
Nie dodałam ani dużo soli ani pieprzu. Według mnie surówka ich nie potrzebuje. Zarówno rzodkiewka jak i zamarynowana cebula podkręcają fajnie i wystarczająco smak tej surówki.
Lubisz surówki z rzodkiewką? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zdrową surówkę z ogórka i rzodkiewki.
Dodaj komentarz