Bułeczki czosnkowe są fajnym dodatkiem do zup, mięs oraz serów z grilla, a także przekąsek – zarówno tych na zimno jak i tych na gorąco. Sprawdzają się równie wyśmienicie jako baza mini kanapek.
Podstawą tych puszystych bułeczek czosnkowych jest ciasto drożdżowe robione na mleku i jogurcie. Czosnkowego aromatu bułeczkom nadaje świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek, połączony z natką pietruszki i serkiem kremowym. Te czosnkowe bułeczki są łatwe do przygotowania i nie zbyt czasochłonne. Musimy rzecz jasna odczekać chwilę, aby ciasto drożdżowe nam wyrosło, ale w tym czasie zawsze możemy zająć się czymś innym. Zachęcam Was do sięgnięcia po poniższy przepis na bułeczki czosnkowe i życzę udanych wypieków.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na bułki czosnkowe.
- 30 dkg mąki pszennej
- 1 dkg świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 3/4 łyżeczki soli
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 4 duże ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- szczypta soli
- 15 dkg serka kremowego
Jak zrobić bułeczki czosnkowe.
W kubeczku wymieszać drożdże, cukier, mleko, jogurt i jedno jajko. Do miski przesiać mąkę, dodać 3/4 łyżeczki soli oraz płynne składniki z kubka, wymieszać, a następnie zarobić ciasto, które wyrabiać przez 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
Czosnek przegnieść przez praskę i włożyć do miseczki. Dodać drobno krojoną natkę pietruszki, szczyptę soli i serek kremowy. Wymieszać.
Wyrośnięcie ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 na 25 centymetra. Nadzienie czosnkowe podzielić na dwie części, po czym równomiernie rozsmarować je na każdym kawałku ciasta. Tak przygotowane ciasto wzdłuż dłuższego boku zwinąć w rulon. Kolejno, każdy rulon pokroić na kawałki o szerokości 3-ech centymetrów. Kawałków nie oddzielać od siebie i nie układać osobno na blasze, a pozostawić je w rulonie. Następnie, na przemian przekładać jeden kawałek ciasta na prawo, drugi na lewo tak, aby oba zachodziły na siebie na 1/3 długości.
Gotowe bułeczki posmarować jajkiem, ułożyć na blasze do pieczenia, po czym odstawić do wyrośnięcia na 25 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić blachę z bułeczkami. Bułeczki piec na złoty kolor przez 20-25 minut. Upieczone bułeczki wystudzić chwilę przed podaniem.

Warto wiedzieć robiąc bułeczki czosnkowe.
Pokrojone kawałki ciasta można oddzielić od siebie i ułożyć je osobno na blasze, jeden obok drugiego. Nic nie stoi także na przeszkodzie, aby przygotować bułki większego rozmiaru, aniżeli ten który ja sugeruję powyżej.
Serek kremowy, po który sięgam to serek Light Cheese albo Philadelphia.
Po wymieszaniu drożdży z jogurtem i mlekiem nie odstawiam ich do wyrośnięcia, a od razu dodaję do pozostałych składników.
Lubisz domowe bułeczki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bułeczki drożdżowe z cebulą i boczkiem.

kocham wszystko co ma w sobie czosnek!
Ja też 🙂 Nie mogę się nim co prawda przejadać ale od czasu do czasu dlaczego nie?:D