Moja przyjaciółka zupełnie oszalała na punkcie pieczywa na zakwasie. Chleb jak i słodkie bułki piecze kilka razy w tygodniu. Do swoich wypieków używa standardowej mąki czyli tej z glutenem.
Ja kiedy mogę staram się unikać glutenu. Mimo, iż na blogu jest dużo przepisów na ciasta na mące pszennej ja nie zawsze objadam się tymi ciastami. Bardzo często mój mąż, rodzina i sąsiedzi mają tę przyjemność wyłącznie.
Jako, iż moja koleżanka non stop przesyła mi zdjęcia swoich wypieków poniekąd nie miałam wyjścia i musiałam zrobić swój zakwas. Na początek postawiłam na zakwas bezglutenowy do słodkiego pieczywa. Zakwas ten od standardowego zakwasu różni się tym, iż ma w sobie miodu. Miód łagodzi smak zakwasu.
Zanim zaczniecie robić “swój” zakwas musicie wiedzieć, iż czas i cierpliwość będą tutaj na wagę złota. Niczego nie jesteście w stanie przyspieszyć. Zakwas potrzebuje czasu aby “dojrzeć”.
W pierwszych dniach z zakwasu będzie się wydzielał dość nieprzyjemny zapach. Nie przejmujcie się, tak ma być. Mój mąż był w szoku kiedy przystawiłam mu słoik do nosa. Po kilku dniach nieprzyjemny zapach zniknie, a w jego miejsce pojawi się charakterystyczny dla zakwasu zapach.
Mój zakwas ma już parę tygodni i zdążyłam z niego upiec kilka bułek. W następnych dniach podzielę się z Wami przepisem na jedną z tychże bułek.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na zakwas.
- 52,5 dkg mąki z białego ryżu
- 52,5 dkg letniej wody
- 2 łyżki miodu – u mnie akacjowy
Jak zrobić zakwas na pieczywo.
Dzień I: do dość sporego słoika wsypać 7,5 dkg mąki, dodać 7,5 dkg letniej wody oraz 1 łyżkę miodu. Wymieszać. Słoik przykryć gazą lub filtrem do kawy. Odstawić.
Dzień II: do słoika dodać 7,5 dkg mąki oraz 7,5 dkg letniej wody. Przykryć i odstawić.
Dzień III: wymieszać zakwas, odebrać 15 dkg. Następnie dodać 7,5 mąki oraz 7,5 dkg letniej wody. Wymieszać, przykryć słoik i odstawić.
Dzień IV: wymieszać zakwas, odebrać 15 dkg. Dodać 7,5 dkg mąki oraz 7,5 dkg letniej wody. Przykryć i odstawić.
Dzień V: wymieszać zakwas. Odjąć 7,5 dkg po czym dodać 1 łyżkę miodu, 7,5 dkg mąki oraz 7,5 dkg letniej wody. Przykryć słoik i odstawić.
Dzień VI: nie mieszać. Najpierw odlać wodę, która jest na powierzchni zakwasu i dobrać do niej zakwasu, tak aby łącznie odjąć 7,5 dkg. Kolejno dodać 7,5 dkg mąki i 7,5 dkg letniej wody.
Dzień VII: odjąć 7,5 dkg. Dodać 7,5 dkg mąki i 7,5 dkg letniej wody.
Mój zakwas w ósmym dniu był gotowy do użycia. Jeśli Wasz nie jest jeszcze taki jak powinien być powtarzajcie czynność z dnia siódmego dotąd dopóki zakwas będzie gotowy.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc zakwas na pieczywo.
Użyłam mąki z białego ryżu. Możecie sięgnąć po dowolną mąkę. Nie musi to oczywiście być mąka bezglutenowa. Jeśli nie macie zamiaru piec pieczywa bez glutenu zróbcie zakwas na dowolnej na mące. W przeszłości robiłam zakwas także na innych mąkach jednak ten na mące z białego ryżu najbardziej przypadł mi do gustu. Zakwas jest lekki i dość szybko gotowy.
Zakwas w przepisie ma w sobie miód, gdyż na tymże zakwasie piekłam słodkie pieczywo. Jeśli chcecie upiec chleb użyjcie tych samych składników wykluczając miód.
Nie musicie sięgać po 7,5 dkg mąki i 7,5 dkg wody. Możecie zmniejszyć lub zwiększyć wasze ilości. Bardzo ważne jednak aby ilość mąki zawsze równała się ilości wody.
Słoik, w którym trzymacie zakwas nie możecie być całkowicie zamknięty. Do zakwasu musi dochodzić powietrze. Fajnym patentem jest użycie filtra do kawy i gumki np. recepturki.
Zakwas należy trzymać w temperaturze pokojowej. Powinna to być temperatura pomiędzy 21,5 a 22 stopnie Celsjusza.
Zakwas trzeba codziennie “dokarmiać”. Jeśli nie macie zamiaru piec pieczywa każdego dnia przechowujcie zakwas w lodówce. Przed włożeniem do lodówki zakwas trzeba “nakarmić” stałą ilością składników. Odstawić na godzinę po czym zamknąć słoik i wstawić do lodówki. Dzień przed pieczeniem trzeba wyjąć słoik z lodówki.
Lubisz pieczywo bezglutenowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bezglutenowe ciasto bananowe.
Dodaj komentarz