Kasza gryczana czyli tak zwana gryka powstaje z nasion gryki zwyczajnej. Dzięki swoim właściwościom odżywczym jest powszechnie stosowanym i lubianym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich.
Kasza ta nie zawiera glutenu dlatego osoby z nietolerancją na gluten lub celiakią często sięgają zarówno po samą kaszę jak i mąkę z niej robioną czyli mąkę gryczaną.
Kaszę najczęściej spotkać możemy w zupach takich jak krupnik, kotletach, farszach np. do gołąbków czy do kaczki.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kotlety z kaszy.
- 20 dkg kaszy gryczanej prażonej w woreczkach
- 10 dkg sera Gouda
- 25 dkg twarogu
- 1 pełna łyżeczka soli
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- 20 dkg mrożonego groszku
- 3 łyżki mąki gryczanej
- bułka tarta bez glutenu
- olej do smażenia
Jak zrobić kotlety z kaszy.
Do garnka wlać wodę, kiedy zaczyna się gotować włożyć kaszę. Gotować przez 10 minut. Odlać wodę i wystudzić kaszę.
Do osobnego garnka wlać wodę, wsypać groszek. Gotować 10 minut. Odlać wodę a groszek rozgnieść widelcem.
W misce wymieszać twaróg, sól, pieprz, groszek, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kaszę, jajka oraz ser Gouda. Odstawić na 30 minut.
Z masy formować kulki o dowolnej wielkości. Każdą kulkę obtoczyć w bułce tartej i spłaszczać delikatnie na dłoni. Moje kotlety po spłaszczeniu miały średnicę 7 centymetrów.
Na patelnię wlać olej, rozgrzać. Kiedy gorący smażyć kotlety na średnim ogniu, na złoty kolor z obu stron.
Kotlety podawać ze śmietaną, dowolnym sosem a także jako dodatek do innych dań.

Smacznego!
Warto wiedzieć robiąc kotlety z kaszy gryczanej.
Kotlety możecie upiec w piekarniku. Włóżcie je na 40-45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Zielony groszek zastąpić możecie dowolnie wybranymi przez siebie warzywami. Może to być chociażby marchew, kalafior, brokuł czy pieczarki.
Lubisz dania z kaszą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pieczarki nadziewane kaszą.
Dodaj komentarz