Pasta z bobu przepis
|||||

Pasta z bobu

Prosta pasta z bobu, która świetnie sprawdza się podana z pieczywem, grillowanym mięsem, świeżymi oraz grillowanymi warzywami. Dzięki zmiksowaniu składników konsystencja tejże pasty jest kremowa i delikatna, a całość dosłownie rozpływa się w ustach.

Przygotowanie wegańskiej pasty z bobu zaczynam od ugotowania mrożonego bobu. Przed ugotowaniem bobu nie rozmrażam, wkładam go do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Bób musi być dobrze miękki, gdyż po wystudzeniu miksujemy go z oliwą, czosnkiem i solą. Samą pastę przyprawiam jedynie czosnkiem oraz odrobiną soli, natomiast podaję ją z dodatkami, które rewelacyjnie podkreślają jej prosty smak. Pastę z bobu serwuję z ziarnami granatu, sezamem oraz dodatkową oliwą połączoną z natką pietruszki.

Dania, z którymi wegetariańska pasta z bobu smakuje pysznie to na przykład:

Pastę z bobu podaję zarówno na lunch jak i na śniadanie oraz na kolację, jest również idealna jako przekąska. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na pastę z bobu i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pasta z bobu przepis
Wegańska pasta z bobu

Składniki na pastę z bobu.

  • 40 dkg mrożonego bobu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1/4-1/2 (płaska) łyżeczka soli
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 2 łyżki ziaren granatu
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka krojonej natki pietruszki
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
Pasta z bobu przepis
Wegańska pasta z bobu

Jak zrobić pastę z bobu.

Bób włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować i gotować na małym ogniu według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany bób wylać na durszlak, przelać zimną wodą i wystudzić. Z zimnego bobu zdjąć skórkę, a miąższ włożyć do wysokiego pojemnika. Dodać oliwę, sok cytryny, sól, po czym zmiksować. Pastę z bobu wyłożyć na talerzyk, polać połączoną z natką oliwą, posypać sezamem oraz ziarnami granatu.

Pasta z bobu przepis
Wegańska pasta z bobu

Warto wiedzieć robiąc pastę z bobu.

Mrożony bób, którego użyłam do przygotowania tej pasty gotowałam przez 15 minut.

Waga bobu po usunięciu z niego łupki to 32 dkg.

Pastę przygotować można również ze świeżych ziaren bobu. Czas ich gotowania zależy głównie od ich wielkości i może zająć od 6 minut w górę.

Lubisz dania z bobu? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z bobu.

Pasta z bobu przepis
Wegańska pasta z bobu
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasta z bobu
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *