Prosta pasta z bobu, która świetnie sprawdza się podana z pieczywem, grillowanym mięsem, świeżymi oraz grillowanymi warzywami. Dzięki zmiksowaniu składników konsystencja tejże pasty jest kremowa i delikatna, a całość dosłownie rozpływa się w ustach.
Przygotowanie wegańskiej pasty z bobu zaczynam od ugotowania mrożonego bobu. Przed ugotowaniem bobu nie rozmrażam, wkładam go do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Bób musi być dobrze miękki, gdyż po wystudzeniu miksujemy go z oliwą, czosnkiem i solą. Samą pastę przyprawiam jedynie czosnkiem oraz odrobiną soli, natomiast podaję ją z dodatkami, które rewelacyjnie podkreślają jej prosty smak. Pastę z bobu serwuję z ziarnami granatu, sezamem oraz dodatkową oliwą połączoną z natką pietruszki.
Dania, z którymi wegetariańska pasta z bobu smakuje pysznie to na przykład:
- focaccia z oliwkami i pomidorami
- chleb ze słodkich ziemniaków
- pikantne udka z kurczaka
- kofty
- pieczony seler
Pastę z bobu podaję zarówno na lunch jak i na śniadanie oraz na kolację, jest również idealna jako przekąska. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na pastę z bobu i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na pastę z bobu.
- 40 dkg mrożonego bobu
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/4-1/2 (płaska) łyżeczka soli
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 2 łyżki ziaren granatu
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżka krojonej natki pietruszki
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić pastę z bobu.
Bób włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować i gotować na małym ogniu według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany bób wylać na durszlak, przelać zimną wodą i wystudzić. Z zimnego bobu zdjąć skórkę, a miąższ włożyć do wysokiego pojemnika. Dodać oliwę, sok cytryny, sól, po czym zmiksować. Pastę z bobu wyłożyć na talerzyk, polać połączoną z natką oliwą, posypać sezamem oraz ziarnami granatu.

Warto wiedzieć robiąc pastę z bobu.
Mrożony bób, którego użyłam do przygotowania tej pasty gotowałam przez 15 minut.
Waga bobu po usunięciu z niego łupki to 32 dkg.
Pastę przygotować można również ze świeżych ziaren bobu. Czas ich gotowania zależy głównie od ich wielkości i może zająć od 6 minut w górę.
Lubisz dania z bobu? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z bobu.


Nie słyszałam o takiej. Musi być pyszna
Bardzo lubię bób. Takiej pasty jeszcze nie próbowałam