Proste ciasto ze śliwkami przygotowane na bazie jogurtu greckiego, jajek, mąki oraz cukru pudru. Ciasto to jest puszyste, lekkie i wilgotne, idealne na deser. Sezon na śliwki w pełni, stąd też konieczne było wręcz ich wykorzystanie przeze mnie do słodkiego wypieku. Ciasta ze śliwkami tak jak i wszystkie zresztą ciasta z owocami, cieszą się w moim domu sporym powodzeniem. Robię zarówno ciasta bezglutenowe, do których wykorzystuję te owoce, jak i ciasta na mące pszennej, która jak wiadomo gluten zawiera. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na ciasta ze śliwkami, a wśród nich ciasto kruche, ciasto biszkoptowe oraz ciasto bezglutenowe.
To pyszne ciasto ze śliwkami jest bardzo łatwe do przygotowania. W misce najpierw należy ubić jajka z cukrem i solą, dodać do nich płynne składniki, a po nich składniki suche oraz skórkę i sok z pomarańczy. Dzięki dodatkowi skórki oraz soku z pomarańczy ciasto to ma fantastyczny zapach, a cytrusowy posmak jest również lekko wyczuwalny w trakcie jedzenia. Następnie na wierzchu ciasta układam pokrojone na kawałki śliwki, nie wciskam ich w ciasto, gdyż w trakcie pieczenia same odrobinę opadną. Ciasto jogurtowe ze śliwkami piekę w prostokątnej formie do pieczenia przez około 40 minut, studzę i posypuję cukrem pudrem. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na proste ciasto ze śliwkami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na proste ciasto ze śliwkami.
- 30 dkg mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- 30 dkg cukru pudru
- 1/4 łyżeczka soli
- 3 jajka “M”
- 25 dkg jogurtu greckiego
- 180 ml oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 30 dkg śliwek
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia ciasta

Jak zrobić proste ciasto ze śliwkami.
Do miski włożyć jajka, cukier puder oraz sól. Ubijać przez 5-6 minut bądź do momentu, w którym masa nabierze puszystej konsystencji. Kolejno, cały czas ubijając wlać olej, jogurt grecki, a po nich wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem oraz sodą, skórkę i sok z pomarańczy. Szybko połączyć wszystkie składniki.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto jogurtowe. Na wierzchu ciasta ułożyć kawałki śliwek skórką ku dołowi, zachowując pomiędzy każdym kawałkiem śliwki mały odstęp. Ciasto śliwkowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia, a kiedy zimne oprószyć je cukrem pudrem.

Warto wiedzieć robiąc proste ciasto ze śliwkami.
Wszystkie składniki użyte do przygotowania ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Ciasto przygotowałam przy pomocy miksera planetarnego. Suche składniki do ubitych z jogurtem i olejem jajek, dodałam na raz i wymieszałam je również przy pomocy miksera.
Ciasto piekłam w prostokątnej formie do pieczenia o wymiarach 30 na 21 centymetra, przez dokładnie 40 minut.
Śliwki umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, po czym każdą przekroiłam na cztery części. Można je również pokroić na mniejsze kawałki.
Lubisz ciasta ze śliwkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kruche ciasto kakaowe ze śliwkami.


Po prostu pycha. Obowiązkowe ciasto w sezonie śliwkowym.
Smakowite śliwkowe ciacho. Dziękuję za przepis i dodatkowe wskazówki.